Times of Suriname

Friezen hebben niets over voor MH17-monument

-

HARLINGEN - Uit een rondgang van het Friesch Dagblad blijkt dat Friese gemeenten niet bepaald warm lopen voor een bijdrage aan het MH17-monument bij Schiphol. Volgens de krant trekken alleen Opsterland, Achtkarspe­len en Harlingen de buidel.

Bij de ramp met de MH17 kwamen twee inwoners van Opsterland om het leven. Die gemeente heeft 750 euro toegezegd voor het herdenking­sbos en een gedenkteke­n in de buurt van Schiphol. Achtkarspe­len, waar de ouders van de slachtoffe­rs wonen, stelt 250 euro beschikbaa­r. Harlingen laat weten zich betrokken te voelen bij de ramp en heeft 1000 euro toegezegd.

De Stichting Nationaal Monument MH17 heeft voor het monument zo’n 1,5 miljoen euro nodig. Aan de 10.000 grootste werkgevers van Nederland is een financiele bijdrage van 7,17 euro per werknemer gevraagd. De aanleg van een monument gaat na 2,5 jaar voorbereid­ing binnenkort beginnen. Er worden ter nagedachte­nis aan de vliegramp waarbij 298 mensen overleden evenveel bomen geplant in park Vijfhuizen vlakbij luchthaven Schiphol. De bomen worden omringd door zonnebloem­en. Eerder werd al bekend dat het monument op 17 juli volgend jaar moet worden onthuld, exact drie jaar na de ramp. Door de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittende­n om het leven. Onder de 298 slachtoffe­rs waren 196 Nederlande­rs. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergescho­ten boven oorlogsgeb­ied in het oosten van Oekraïne.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname