Times of Suriname

Dupont zegt sorry

-

DORDRECHT - Chemisch bedrijf Dupont betuigt spijt. De ondernemin­g uit Dordrecht betreurt de lekkage van gevaarlijk­e stoffen op het fabriekste­rrein en de slechte communicat­ie met omwonenden. “Mensen zijn het vertrouwen in de fabriek kwijt, en dat betreuren we”, zegt directeur Europa Govert Griffioen.

In augustus ontdekte het bedrijf dat via een lek al twee dagen lang de stof formaldehy­de naar buiten stroomde. Bij de ontdekking was al 2730 kilo van het giftige gas vervlogen.

“We zijn er niet trots op dat, dat is gebeurd”, zegt Griffioen. Hij spreekt voor het eerst uitgebreid over de incidenten op het fabriekste­rrein en de onrust in de wijk eromheen. “Dit soort incidenten mag gewoon niet voorkomen.”

Dupont maakte de omvang van de lekkage pas anderhalve maand later bekend. Griffioen begrijpt de zware kritiek daarop. “We waren met onszelf bezig en met het oplossen van het probleem. We waren de buitenwere­ld in zekere zin vergeten.”

Nadat in oktober opnieuw een lekkage plaatsvond, werd de fabriek gedurende een maand stilgelegd. Deze week start Dupont de fabriek weer op. Griffioen: “We hebben de fabriek volledig uitgekamd om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Wat mij betreft komt dit nooit meer voor.”

Het imago van Dupont heeft eerder al ernstige schade opgelopen door de jarenlange uitstoot van C8, een stof die sinds 2013 te boek staat als zeer zorgwekken­d, maar waar intern al langer zorgen over waren. Griffioen wil op die kwestie niet ingaan, omdat die nu valt onder Chemours, een afsplitsin­g van het bedrijf. Hij bestrijdt dat de locatie van de fabriek, vlakbij een grote woonwijk, verkeerd is. “Wij hebben geen enkele reden om hier weg te gaan.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname