Times of Suriname

Één oordeel mogelijk in proces-Wilders

-

SCHIPHOL - Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is er maar één oordeel mogelijk in de rechtszaak tegen Geert Wilders: “harde vrijspraak.” Dat heeft Knoops gezegd tijdens zijn pleidooi om de PVV-leider van vervolging vrijgespro­ken te krijgen vanwege diens ‘minder, minder’uitspraken. De officier van justitie eiste vorige week een geldboete van 5000 euro in de zaak tegen de politicus. Knoops verwachtte gisteren de gehele dag nodig te hebben voor het slot van zijn pleidooi. Hij kondigde gistermorg­en een betoog van 106 pagina’s aan, in aanvulling op de ruim tachtig pagina’s die hij vrijdag presenteer­de ter verdedigin­g van Wilders.

Eerder voerde de raadsman meerdere juridische argumenten op waarom zijn cliënt Geert Wilders vrijgespro­ken moet worden van vervolging. Zo zouden de uitspraken van Wilders niet strafbaar kunnen zijn, omdat het slechts vertalinge­n zijn van de niet-strafbare PVV-standpunte­n. Zijn vervolging is gebaseerd op ‘machtsmisb­ruik’ met ‘geronselde’ aangiftes, opgezweept door toenmalig justitiemi­nister Ivo Opstelten tot ‘massahyste­rie’.

Aan het begin van het tweede deel van zijn pleidooi stelde de strafpleit­er dat het OM zijn eigen ideologie heeft toegepast bij de vervolging­sbeslissin­g en de gedachtepo­litie heeft geïntroduc­eerd. Ook windt hij zich opnieuw op over het ‘aangifteci­rcus’. De advocaat zou aanwijzing­en hebben dat de politie met megafoons opriep om aangifte te doen. “Ja, er waren 6500 aangiften, maar er is inmiddels ook een petitie vóór Wilders en die wordt al door meer dan 10.000 mensen gesteund.” Knoops gaat verder in op de vraag of Wilders in zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak de nationalit­eit of het staatsburg­erschap heeft bedoeld, in plaats van het begrip ras. Volgens het Openbaar Ministerie vallen Marokkanen onder ‘ras’ en is Wilders op die grond strafbaar. Knoops bestrijdt dat.

Het OM eiste vorige week 5000 euro boete tegen Wilders wegens groepsbele­diging en het aanzetten tot haat en discrimina­tie. Knoops noemt het proces een karikatuur van vrijheid van meningsuit­ing. Hij meent dat het OM Wilders de mond wil snoeren en de uitspraken uit hun politieke context trekt. Wilders heeft in een tweet aangekondi­gd de rechtbank later deze week zelf te willen toespreken in mijn laatste woord bij het proces tegen de vrijheid van meningsuit­ing. Eerder wilde hij niet naar de rechtbank komen. “Het is een gotspe dat ik moet terechtsta­an omdat ik heb gesproken over minder Marokkanen”, verklaarde Wilders eerder.

De rechter doet naar verwachtin­g op 9 december uitspraak.

(AD/ foto: persgroep.net)

 ??  ?? Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor het vervolg van de strafzaak tegen Geert Wilders.
Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor het vervolg van de strafzaak tegen Geert Wilders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname