Times of Suriname

Senioren uitgekleed

- Het is fijn als er iemand is die je wil helpen bij je financiën. Maar veel ouderen blijken te worden misbruikt door familieled­en of mantelzorg­ers.

DEN HAAG - Minstens 30.000 senioren worden jaarlijks financieel uitgebuit door familieled­en of mantelzorg­ers. Staatssecr­etaris Van Rijn (VWS) start samen met de Haagse wethouder voor Zorg, Karsten Klein, een campagne die ouderen bewust moet maken van de toenemende risico’s van dit financiële misbruik.

Een van de middelen is een speciaal kwartetspe­l dat de alertheid moet verhogen. Tijdens de Week zonder Geweld (21-27 november) kwartetten de Haagse wethouder en de staatssecr­etaris woensdag met ouderen uit Wateringse Veld om hen attent te maken op het gevaar ten prooi te vallen aan profiteurs.

De nieuwe bewustword­ingscampag­ne richt zich ook op de naar schatting 200.000 ouderen in Nederland die slachtoffe­r worden van geestelijk­e en/of lichamelij­ke mishandeli­ng.

Voorbeelde­n van het financieel uitmelken zijn het gebruiken van oma’s pinpas voor eigen boodschapp­en of een vrijwillig­er of mantelzorg­er die sieraden ontvreemdt.

“Deze cijfers over aantallen gedupeerde­n zijn het topje van de ijsberg”, zegt erfafwikke­laar Oscar Balkenende over de geschatte cijfers die het ministerie aanhoudt. “Bovendien zal deze uitbuiting de komende jaren alleen maar ernstiger worden. De oudere generatie van nu is namelijk de allerrijks­te oudere generatie die wij ooit hebben gehad.”

Balkenende is door de GGD Haaglanden, de gemeente Den Haag en het ministerie van VWS ingeschake­ld om de alertheid onder ouderen te vergroten. In het land geeft hij lezingen daarover, ook tijdens de campagne. “In mijn werk kwamen mij nalatensch­appen onder ogen van opvallend veel ouderen die totaal berooid bleken. Bij hun dood hadden ze geen cent meer op de bank. En dat terwijl ze bij hun leven ‘ruim’ geleefd hadden. Uit hun bankafschr­iften bleek dat zich door toedoen van derden veel onoorbare zaken hadden afgespeeld.”

Hij geeft het voorbeeld van een 93-jarige inwoonster uit Delft die inmiddels in een

uit de woning woonzorgce­ntrum woont omdat zij ineens financieel volkomen aan de grond zat. Daardoor kon zij niet langer zelfstandi­g blijven wonen. Volgens Balkenende is haar huishoudst­er onlangs opgepakt omdat ze de mevrouw had geholpen bij de verkoop van haar huis. Zij en haar man bleken een volmacht te hebben afgetrogge­ld. De oude mevrouw blijkt op die manier 50.000 euro afhandig te zijn gemaakt.

Oscar Balkenende: “Vaak blijken eenzame, alleenstaa­nde ouderen naar de supermarkt te gaan voor wat gezellighe­id. Ze drinken er een kopje koffie, hopen op een praatje. Profiteurs wéten dat. Zij zoeken de ouderen daar doelbewust, in alle ‘vriendelij­kheid’ op bij de koffieauto­maat, en bieden dan vervolgens aan hun boodschapp­en naar huis te brengen. Er wordt ook thuis nog een kopje gedronken. En zo ontstaat een contact, dat plotseling door de profiteur dreigt te worden afgebroken omdat die immers ook geld moet verdienen. Het leidt er meestal toe dat de oudere dat gezelschap niet wil missen en geld aanbiedt. Van het een komt het ander. (De Telegraaf/ foto: btozorg.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname