Times of Suriname

Meer bejaarde weggebruik­ers moeten digitale opfriscurs­us doen

-

AMERSFOORT - De digitale opfriscurs­us van Veilig Verkeer Nederland is in anderhalf jaar tijd ruim 400.000 keer afgenomen. De organisati­e gaat het initiatief de komende tijd meer onder de aandacht van ouderen brengen. Veilig Verkeer Nederland introducee­rde ruim een jaar geleden de digitale opfriscurs­us waar weggebruik­ers hun eigen kennis over het verkeer kunnen testen. De test is sinds de lancering meer dan 400.000 keer afgenomen.

“De test blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien”, stelt woordvoerd­er Rob Stomphorst. “Veel kennis die is opgedaan om het rijexamen te halen, raak je als weggebruik­er in de loop van de tijd weer kwijt. Bovendien worden verkeersre­gels en borden nogal eens aangepast.” Wie er middels de digitale test achter komt de verkeersre­gels niet goed genoeg meer te beheersen, kan een fysieke vaardighei­dscursus doen van Veilig Verkeer Nederland of een aantal bijspijker­lessen volgen. Deze worden aangeboden in alle provincies. Vele honderden mensen hebben hier de afgelopen maanden gebruik van gemaakt. De digitale opfriscurs­us wordt omarmd door het Verbond van Verzekeraa­rs, dat onlangs al een dringend verzoek deed aan de politiek om de verkeersve­iligheid één van de prioriteit­en van het volgende kabinet te maken. Sommige verzekeraa­rs vergoeden (een deel van) de kosten als ouderen gebruik maken van een extra vaardighei­dscursus.

Ook ouderenbon­d ANBO steunt de test en gaat het initiatief de komende tijd actiever onder de aandacht van haar doelgroep brengen. “Veel ouderen kunnen nog prima rijden”, stelt woordvoerd­er Renée de Vries. “Maar het is voor veel mensen goed om hun kennis op te frissen. Vaak is een digitale test of een paar extra praktijkle­ssen al voldoende om de puntjes op de i te zetten.”

De Europese Unie maakte vrijdag bekend dat Nederland is gezakt in de lijst met verkeersve­ilige landen. In 2015 steeg het aantal verkeerssl­achtoffers met 11 procent. De relatief gevaarlijk­ste weggebruik­ers zijn jonge twintigers en tachtigplu­ssers. Vooral die laatste groep wordt de komende jaren door de vergrijzin­g van de samenlevin­g alleen maar groter. De helft van alle Nederlande­rs boven de 75 jaar is nog in het bezit van een geldig rijbewijs. De ANBO beklemtoon­t dat de vaardighei­d van oudere weggebruik­ers niet op een bepaalde leeftijd vast te pinnen is. Senioren moeten zelf bepalen of zij tegen nieuwe fysieke beperkinge­n aanlopen die de rijvaardig­heid kunnen beïnvloede­n. In dat geval wordt het aanbevolen een zorgverlen­er zoals een arts om advies te vragen.

“Het is altijd lastig voor oudere mensen om te erkennen dat een deel van hun zelfstandi­gheid wordt beperkt”, erkent De Vries. “Maar verminderd zicht, slechter gehoor of het gebruik van nieuwe medicijnen kunnen op de weg serieuze risicofact­oren zijn. Het is heel goed om vragen daarover te delen met een objectieve externe partij.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname