Times of Suriname

Nikkei sluit hoger na optimisme over OPEC

-

TOKIO - De Japanse beurs is gisteren hoger gesloten. Het optimisme over een aanstaand akkoord over de beperking van de olieproduc­tie door landen van oliekartel OPEC gaf de toonaangev­ende Nikkei een stevige zet in de goede richting.

De Nikkei sloot uiteindeli­jk 0,8 procent hoger op 18.106,02 punten. Vooral grondstofb­edrijven zaten door de stijging van de olieprijze­n in de lift.

Inpex, Japans grootste olie- en gaswinning­sbedrijf, won ruim 3 procent aan beurswaard­e. Japan Petroleum Exploratio­n steeg 3 procent.

Volgens de Iraanse minister van Olie is een overeenkom­st op de OPEC-top in Wenen later deze maand ‘zeer waarschijn­lijk’.

Afgelopen week zeiden bewindslie­den uit Saudi-Arabië en Algerije eveneens dat ze verwachten dat het de OPECleden gaat lukken om eind november een definitief akkoord te bereiken. Overaanbod op de oliemarkt zette de prijzen de afgelopen jaren flink onder druk. Ook een daling van de yen ten opzichte van de dollar had een positief effect op de aandelen in de Japanse hoofdstad. De zwakkere Japanse munt zette exporteren­de bedrijven zoals Sony en Toyota duidelijk in de plus.

Elders in Azië gingen de indices juist vooral omlaag. De Kospi in Seoul zakte 0,3 procent en in Sydney eindigde de All Ordinaries 0,2 procent lager. De Hang Seng in Hongkong stond tussentijd­s 0,1 procent in de plus.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname