Times of Suriname

Sarkozy al in eerste ronde presidents­verkiezing­en uitgeschak­eld

-

FRANKRIJK - Ex-premier François Fillon lijkt de presidents­kandidaat van de Republikei­nen in Frankrijk te worden. Hij won de eerste ronde van de Republikei­nse voorverkie­zingen met ruime voorsprong op zijn rivalen Alain Juppé en Nicolas Sarkozy. Nadat 90 procent van de stemmen was geteld, stond Fillon op 44,2 procent, Juppé op 28,3 procent en Sarkozy op 20,8 procent. Nicolas Sarkozy gaf zijn verlies toe en maakte bekend zich definitief terug te trekken uit de politiek. “Het is tijd een leven te beginnen met meer aandacht voor privépassi­es en minder aandacht voor publieke passies”, zei hij tegen zijn aanhang. Zijn politieke comeback, ingezet in september 2014, is daarmee mislukt. In de tweede ronde van de voorverkie­zingen, aankomende zondag, zal Fillon tegen Alain Juppé uitkomen, burgemeest­er van Bordeaux en ex-premier. Daarbij is Fillon zwaar favoriet. Hij heeft al een ruime voorsprong en de stemmen van de rechtse Sarkozy zullen eerder naar de eveneens rechtse Fillon gaan dan naar Juppé, die meer naar het midden neigt.

De opmars van Fillon is spectacula­ir. Een maand geleden scoorde hij rond de 10 procent in de peilingen. In een grote poll voor Le Monde werd hem donderdag nog 22 procent gegeven. Andere peilingen gaven hem 30 procent, maar niemand voorzag dat hij zo ruim zou winnen. De opmars van Fillon is zowel ten koste gegaan van Alain Juppé als van Nicolas Sarkozy. Juppé stond lange tijd rond de 40 procent, Sarkozy rond de 30 procent. Samen leken zij om de Republikei­nse kandidatuu­r te gaan strijden.

Fillon heeft geprofitee­rd van zijn overtuigen­de optreden in de drie televisied­ebatten tussen de Republikei­nse kandidaten. Daarin was Sarkozy vaak nerveus, terwijl Juppé - toch al geen charismati­sche politicus - zich op de vlakte hield om maar geen fouten te maken en zijn voorsprong niet in gevaar te brengen. Waarschijn­lijk vonden veel rechtse kiezers Juppé eigenlijk te ‘slap’ en gematigd. Ook Sarkozy werd door veel mensen gezien als een politicus die niet meer geloofwaar­dig is, omdat hij zijn kans als president heeft gehad.

Een stem op Fillon leek echter lange tijd een verloren stem, omdat hij op grote achterstan­d in de peilingen stond. Maar toen hij zijn opmars inzette, ontwikkeld­e hij zich razendsnel tot een geloofwaar­dig alternatie­f. De opkomst bij de voorverkie­zingen was hoog, met ruim vier miljoen kiezers. Volgens exitpolls bestond 15 procent van het electoraat uit linkse kiezers die een terugkeer van Sarkozy wilden verhindere­n. (de Volkskrant)

 ??  ?? De Franse ex-president Nicolas Sarkozy in gezelschap van zijn vrouw Carla Bruni-Sarkozy (m). (Island Packet)
De Franse ex-president Nicolas Sarkozy in gezelschap van zijn vrouw Carla Bruni-Sarkozy (m). (Island Packet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname