Times of Suriname

Tony Blair overweegt comeback in Britse politiek

-

GROOT-BRITTANNIE - De voormalige Britse premier Tony Blair overweegt een comeback in de politiek. Hij vindt dat hij een beter alternatie­f is voor Theresa May. Hij zou al op zoek zijn naar kantoorrui­mte in de buurt van Westminste­r om 130 man onder te brengen.

Het nieuws staat te lezen in The Sunday Times. Volgens een welingelic­hte bron zou Blair (Labour) vinden dat er een politiek vacuüm is ontstaan na het referendum over de brexit, een vacuüm dat de huidige premier Theresa May volgens hem niet kan opvullen. En ook niet ‘de gek’ Jeremy Corbin, die sinds vorig jaar Labour leidt. “Hij zegt dat de Tories (de conservati­eve partij in Groot-Brittannië, red.) de brexit gaat laten mislukken. En dat hij redding kan brengen”, klinkt het.

Sinds hij Downing Street in 2007 verliet, was Blair vooral actief in de internatio­nale diplomatie, met onder meer projecten in het Midden-Oosten en liefdadigh­eid. Hij hield zich niet meer bezig met de binnenland­se politiek, nadat zijn controvers­iële beslissing om samen met de Verenigde Staten Irak binnen te vallen in 2003 zwaar onder vuur kwam te liggen. De beslissing werd dit jaar nog keihard veroordeel­d in het Rapport Chilcot. Blair hield altijd vol dat hij met een zuiver geweten had gehandeld, gebaseerd op informatie van de Britse Geheime Dienst.

Blair heeft een duidelijke visie op de afhandelin­g van de brexit. Vorige maand verklaarde hij nog dat er een tweede referendum moet komen als duidelijk wordt hoe de exit uit de EU er concreet zou gaan uitzien. “We moeten ons afvragen of de vrijheden die we daarna zullen hebben, echt de moeite gaat zijn om de Europese Unie te verlaten”, vindt hij. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname