Times of Suriname

IPhone stuurt belhistori­e naar Apple

-

iPhones waarop Apples synchronis­atie- en opslagdien­st iCloud is ingesteld, sturen de volledige belgeschie­denis naar servers van Apple. Dat ontdekte de Russische digitale veiligheid­sonderzoek­er Elcomsoft, schrijft

De iPhone maakt geen melding van het doorsturen van die gegevens. De logbestand­en die worden doorgestuu­rd bevatten informatie over alle uitgaande en inkomende gesprekken, inclusief telefoonnu­mmers, tijdstip en duur van het gesprek. Zelfs gemiste en doorgescha­kelde

gesprekken staan in de lijst. Volgens Elcomsoft slaat Apple de gegevens maximaal vier maanden in iCloud op. Dat is veel langer dan telecomaan­bieders die gegevens opslaan.

Behalve gewone gesprekken worden ook de gegevens van FaceTime-conversati­es opgeslagen. Volgens Elcomsoft is dit al zo sinds iOS 8.2. Die versie van Apples mobiele besturings­systeem kwam in maart vorig jaar uit. Sinds iOS 10 worden ook gemiste binnenkome­nde gesprekken via sommige andere diensten opgeslagen.

Apple erkent dat de telefoonge­gevens worden gelogd en zegt dat dit opzettelij­k zo is. “We bieden de synchronis­atie van belgegeven­s aan onze klanten aan, zodat ze van ieder apparaat terug kunnen bellen’’, schreef een woordvoerd­er van het bedrijf in een e-mail. Ze wijst er verder op dat die gegevens beveiligd zijn met een wachtwoord.

The Intercept ontdekte in september al dat Apple logbestand­en van alle iMessage-berichten die gebruikers sturen, opslaat in iCloud. Beide soorten gegevens kunnen door justitie worden opgevraagd bij Apple, maar kunnen bij een hack ook in handen van ongewenste personen komen.

(Digitaal/foto: De Telegraaf)

 ??  ?? The Intercept.
The Intercept.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname