Times of Suriname

Sony Xperia XZ: een middenklas­ser onder de elite

-

Kort na de release van de Xperia X Performanc­e is er alweer een ander high-end-toestel van Sony: de XZ. Een toestel dat vlot in zijn gebruik is en een origineel ontwerp heeft, maar voor de rest uitblinkt in middelmati­gheid.

Een toptoestel moet uitblinken met zijn prestaties, en Sony’s Xperia XZ doet dat op geen enkel gebied. De accuduur is oké, maar niet top, de contrastve­rhouding en maximale helderheid van het scherm zijn prima, maar de kleurechth­eid is matig en de software is op veel vlakken fijn, maar zit vol bloatware. De wisselende cameraresu­ltaten zijn niet beter. Toch zijn de prestaties nergens slecht of echt onder de maat, waardoor de Xperia XZ alsnog interessan­t is als je hem voor een leuke prijs kunt krijgen en je bijvoorbee­ld liefhebber bent van het vrij karakteris­tieke uiterlijk van deze

smartphone. Het is een mooi, slank toestel zonder camera-uitstulpin­g.

In het zwart oogt de telefoon best strak en zakelijk, maar in het blauw heeft hij net een wat speelser uiterlijk. Dat komt doordat het door Sony gebruikte ‘alkaleido-metaal’, met het metallic spikkeltje dat in de verf zit, vanuit elke hoek net even een andere kleurschak­ering heeft. De smartphone is water- en stofdicht volgens de ip65/68-classifica­tie, maar Sony geeft op zijn website aan dat je hem niet mag onderdompe­len in water of andere vloeistoff­en, maar wel bijvoorbee­ld mag afspoelen onder de kraan.

Lekkere kleuren

De vingerafdr­ukscanner is snel en accuraat. De lcd is 5,2” groot en daarmee net iets groter dan die van de X en X Performanc­e. De resolutie van het scherm is wel gelijk, met 1980x1080 pixels. Maar het heeft kwaliteite­n die bij een high-end-toestel horen. De maximale helderheid is met 617 candela per vierkante meter hoog, waardoor je in de praktijk geen last kan krijgen van direct zonlicht bij het aflezen van het scherm. De contrastra­tio van 1.406:1 is ook meer dan prima voor een lcd en dat betekent dat kleuren lekker van het scherm spatten. Helaas worden die kleuren alleen niet heel correct weergegeve­n. Wat accucapaci­teit betreft is de Xperia XZ erop vooruitgeg­aan ten opzichte van de Xperia X en X Performanc­e. Die capaciteit­suitbreidi­ng heeft in onze tests echter niet tot een verbeterin­g geleid ten opzichte van de Xperia X, maar die accuduur was al prima in orde. De Xperia XZ draait op een Snapdragon 820-processor, net als de X Performanc­e. Dat is een processor die op dit moment door vrijwel alle highend Android-smartphone­s gebruikt wordt. Naast de SD820-chip zitten er 32GB opslaggehe­ugen en 3GB werkgeheug­en in het nieuwste vlaggensch­ip van Sony. Dat laatste is niet zo veel als je het vergelijkt met de concurrent­ie en je merkt dat hij daardoor minder apps in het geheugen kan houden dan een toestel als de OnePlus 3.

(HLN/foto: Ars Technica)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname