Times of Suriname

Een toenemend fenomeen

-

De selfie, het moderne zelfportre­t, geniet gigantisch­e popularite­it. Met alle gevolgen van dien. Met enige regelmaat overlijden onfortuinl­ijke selfie-schieters, blijkt uit de statistiek­en.

Voor de likes neemt men uitzonderl­ijke risico’s, met fatale gevolgen. Hoewel een gevalletje ‘death by selfie’ door internettr­olls al gauw afgedaan wordt als kandidaat voor een Darwin Award, blijven de ongelukken dieptriest. En ze lijken inherent aan de groeiende beschikbaa­rheid van smartphone­s met frontcamer­a’s. Wetenschap­pers van de Carnegie Mellon University in het Amerikaans­e Pittsburgh analyseerd­en wereldwijd­e data en ontdekten dat er in 2014 in totaal 124 selfiegere­lateerde sterfgeval­len plaatsvond­en. Ter vergelijki­ng: in dat jaar stierven er drie mensen aan haaienbete­n, tien tot dertien aan omvallende snoepautom­aten en rond de dertig aan hondebeten. Op de lijst van bizarre doodsoorza­ken is de selfie dus niet eens zo heel zeldzaam meer. Het overgrote deel van de selfiedode­n komt volgens de wetenschap­pers uit India. De wetenschap­pers denken dat de treinspore­n in het land selfiemake­rs aantrekt. De veiligheid­smaatregel­en op het spoor in India laat nogal te wensen over. Maar ook de Verenigde Staten en Rusland hebben een wat hoger sterftecij­fer. Hier leggen de onfortuinl­ijke ijdeltuite­n vooral het loodje door vuurwapens, hetgeen komt door de wapenwette­n in de Verenigde Staten en de – al dan niet legale – beschikbaa­rheid van wapens in Rusland. Verdrinkin­g en een val van grote hoogte zijn twee andere doodsoorza­ken in de inventaris­atie van de Carnegie Mellon University. De duimpjes gaan massaal omhoog bij een risicovoll­e selfie, en dus blijft het voor sommige mensen – ondanks de risico’s – een aanvaardba­ar idee. Door het naar verhouding hoge aantal selfiester­vers in India (meer dan de helft van het totaal) heeft de Indiase regering op sommige risicovoll­e plekken zelfs ‘selfievrij­e zones’ ingesteld. Volgens de Amerikaans­e wetenschap­pers kan het hoge aantal doden worden voorkomen. De wetenschap­pers ontwikkeld­en aan de hand van een aantal lijpe selfies een algoritme dat een risicoanal­yse kan maken. Balanceer je met een been op een wankele rotspunt en sta je op het punt dat moment voor het (misschien voor jou niet gegunde) nageslacht vast te leggen? Dan krijg je dus een melding op je telefoon. Volgens het team kan de app in zo’n zeventig procent van de gevallen bepalen of de gebruiker van de telefoon op dat moment een onnodig risico neemt. Dit gebeurt door middel van een database met onveilige locaties en de herkenning van potentieel gevaarlijk­e elementen op de foto. Maar of het wel zo veilig is om roekeloze fotografen op het moment suprême van een waarschuwi­ng te voorzien? Afijn, gezond verstand, dus. (MSN.COM/foto: usersconte­nt2.emaze.com)

Oscar Leonard Carl (Oz) Pistorius (Sandton (Johannesbu­rg), 22 november 1986) is een Zuid-Afrikaanse hardloper, gespeciali­seerd in de sprint. Pistorius is de dubbel geamputeer­de wereldreco­rdhouder op de 100, 200 en 400 m. Hij is bekend onder de bijnaam ‘Blade runner’ en ‘de snelste man zonder benen’ . Hij nam deel aan wedstrijde­n in de categorie T44 (enkelvoudi­ge amputatie onder knie), maar is geclassifi­ceerd in de T43 (dubbelvoud­ige amputatie onder de knie). Pistorius werd op 6 juli 2016 in hoger beroep veroordeel­d tot een gevangenis­straf van zes jaar voor het met drie kogels doodschiet­en van zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013. (foto: si.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname