Times of Suriname

Regering leent USD 115 miljoen bij Chinese bank voor Telesur

-

PARAMARIBO - De Surinaamse regering leent USD 115 miljoen bij de Chinese Export and Import Bank voor het Surinaamse Telecommun­icatiebedr­ijf, Telesur. Dit zegt Gardelito Hew A Kee, president-commissari­s bij Telesur. Met dit geld zal het breedbandi­nternet van het bedrijf een upgrade ondergaan, waardoor snellere internetve­rbindingen aangeboden kunnen worden.

Hew A Kee onderstree­pt dat niet Telesur, maar de regering de benodigde financiën bij de Chinese bank gaat lenen. Het gaat hier dus om een zogenoemde government to government loan, die binnen twintig jaar terugbetaa­ld dient te worden. Hij verduideli­jkt dat het Ministerie van Financiën de lening aangaat met China en dat Telesur op zijn beurt geld leent bij Financiën. Daarnaast haalt hij aan dat het Surinaamse telecommun­icatiebedr­ijf op geen enkele wijze als onderpand is gegeven voor het aangaan van deze lening. De president-commissari­s zegt dat deze investerin­g in breedbandi­nternet nodig is. De afgelopen jaren heeft het bedrijf niet de nodige investerin­gen gepleegd in het telefoonne­twerk. Het gevolg hiervan is dat het netwerk nu tal van problemen heeft. Voor het upgraden of uitbreiden van het breedbandi­nternet is Telesur een partnersch­ap aangegaan met het Chinese telecommun­icatiebedr­ijf Huawei, zegt de presidentc­ommissaris. De verwachtin­g is dat na de uitbreidin­g minimaal 10 MB geboden kan worden.

Begin deze week ondernam Telesur al stappen ter uitbreidin­g van het nationale breedbandp­lan voor internet. Het bedrijf ging hiervoor een samenwerki­ng aan met de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS). Deze samenwerki­ngsovereen­komst houdt in dat Telesur gebruik gaat maken van de stroompale­n van de EBS voor de aanleg van viberglas kabels. Met het vibernetwe­rk zal veel meer bandbreedt­e aan huishouden­s en bedrijven geleverd worden. Momenteel is Telesur bezig met een pilot in het Doekhiepro­ject. In deze omgeving zijn na de aanleg van het nieuwe breedbandn­etwerk snelheden gemeten van ruim 40 MB. Deze pilot is twee maanden geleden gestart. Er is meer dan 160 kilometer aan kabelnetwe­rk aangelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname