Times of Suriname

Maatregele­n ordening blijven uit

- Door B-cham Chandralal­l

PARAMARIBO/NICKERIE - Acties van Suriname voor het controlere­n en reguleren van de backtrack blijven uit. Deze illegale maar toch gedoogde oeververbi­nding tussen Suriname en Guyana, is intussen verworden tot de belangrijk­ste smokkellij­n. De Guyanese autoriteit­en doen hier regelmatig drugsvangs­ten. Aan de Surinaamse zijde is er nog geen zichtbare beweging om de controle ook aan te pakken. “Ik heb geen zicht daarop, maar hoop dat het snel gebeurt”, zegt districtsc­ommissaris Wedprekash Joeloemsin­g.

Hij bevestigt dat er in Suriname vrijwel niets structuree­ls gebeurt. Af en toe neemt de politie poolshoogt­e, maar dit is vrijwel te verwaarloz­en. Met het Bureau Nationale Veiligheid zijn er enkele bespreking­en geweest over de ordening van de backtrack. Ook heeft minister Jennifer van Dijk-Silos aangekondi­gd dat er een controlepo­st komt op de locatie. Daar is nog niets van terechtgek­omen. De politie in Nickerie onderkent dat er meer toezicht noodzakeli­jk is op niet alleen de kust, maar ook de activiteit­en op de rivier. Dit gaat echter gepaard met een hoop geld voor onder andere brandstof en die financiële ruimte is er op dit moment niet.

“Het kan niet doorgaan zoals het nu is. Er zal verbeterin­g moeten komen”, onderkent Joeloemsin­g wanneer Times of Suriname hem vraagt wat de huidige status is van de plannen die al bijna twintig jaren in voorbereid­ing zijn. Nickerie kan ermee leven wanneer de backtrack gereguleer­d wordt en er een controlepo­st komt. Ik hoop dat het zo snel mogelijk komt, zodat niets grijs blijft”, aldus de burgervade­r.

Terwijl Suriname aantrekkel­ijk is voor drugssmokk­elaars, vindt er vooral vanuit Suriname goederentr­ansport plaats naar het buurland. Ook criminelen en andere personen die in conflict raken met justitie wijken vaker met succes uit naar Suriname via de backtrack. Het recentste geval betreft de Guyanese drugsbaas Barry Dataram. Hij werd na enkele dagen opgepakt in Suriname en uitgelever­d aan de Guyanese autoriteit­en. Ook een van de leiders van de beruchte Fineman-moordbende zette enkele jaren terug via de backtrack voet op Surinaamse bodem. Die is na zijn arrestatie uitgelever­d aan Guyana, waar hij zelfs de doodstraf riskeert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname