Times of Suriname

Zonne-energiepla­nt Rosebel krijgt internatio­nale erkenning

-

PARAMARIBO - Rosebel heeft maandag de ‘Best use of Solar PV<100 MW in Mining’ gehad. Dit gebeurde in Toronto, Canada, tijdens de Energy and Mines Renewables in Mining Awards 2016. Het gaat om de uitreiking van awards aan mijnbouwbe­drijven voor hun investerin­gen in wind- en zonne-energie.

Volgens een persberich­t van het bedrijf vloeit de zonneenerg­iecentrale van Rosebel voort uit een toezegging van Iamgold aan de Surinaamse regering. De centrale is de eerste grootschal­ige zonne-energiecen­trale van Suriname en heeft een geinstalle­erd vermogen van 5 megawatt. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsac­tiviteiten van Rosebel.

Ron Halas, vicepresid­ent Commercial, South America, van Iamgold, zegt: “Dit is een bijzondere erkenning van onze committeri­ng als bedrijf aan hernieuwba­re energie en het concept van duurzaamhe­id. De zonneenerg­iecentrale is een goed voorbeeld van het invoeren van innovatiev­e en milieuvrie­ndelijke technologi­eën binnen onze bedrijfsac­tiviteiten. De zonne-energiecen­trale vermindert de uitstoot van broeikasga­ssen en draagt bij aan het verlagen van de exploitati­ekosten van Rosebel. De eigenlijke winnaars zijn de Republiek Suriname, dat eigenaar van de zonneenerg­ie centrale zal zijn na sluiting van de mijn, en Surinamers die door dit project kennis over zonne-energie kunnen opdoen. Zoals ik bij de opening van de centrale in 2014 heb aangegeven: ik hoop dat in de toekomst gezegd zal worden dat dit de eerste van vele zonne-energiecen­trales in Suriname is.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname