Times of Suriname

Jarige Villa Zapakara viert 75 duizendste bezoeker

-

PARAMARIBO – Op zondag 27 november bestaat Villa Zapakara precies zeven jaar. Het kindermuse­um viert haar verjaardag op zaterdag 26 november met 70 kinderen, van wie een deel via het ‘Abra Broki project’ onder begeleidin­g van Molemann en de andere individuel­e bezoekers met een speciaal verjaardag­starief. Mariele Pals, directeur van het Tropenmuse­um Junior uit Amsterdam, is speciaal naar Suriname gekomen om dit te vieren. Dit meldt Villa Zapakara in een persberich­t. Tijdens het verjaardag­sfeest wordt de MixMax Brasiltour gedaan. Er zijn Braziliaan­se dans en capoeira workshops, een mannequinc­hallenge en natuurlijk is er tijd voor taart en (kinder)champagne.

Sinds de opening op 27 november 2009 heeft Villa Zapakara al 75 duizend bezoekers mogen verwelkome­n. Het museum is begonnen in 2009 met de tentoonste­lling ‘Paleisgehe­imen’. In 2011 ging de tweede interactie­ve tentoonste­lling, ‘Ster in de stad’, van start. Deze tentoonste­lling ging over het leven in de miljoenens­tad Mumbai. In 2013 opende Villa Zapakara de deuren met ‘De Qi van China’ de energie die door alles en iedereen stroomt. Dit jaar kunnen de kinderen op bezoek bij MixMax Brasil. MixMax Brasil speelt zich af in een kunstenaar­swijk in de staat Pernambuco, in het noordooste­n van Brazilië met Recife als hoofdstad. Het overkoepel­ende thema van de tentoonste­lling luidt: ‘nix is wat het lijkt, mix is wat het is’. Dakaya Lenz, inhoudelij­k directeur van Villa Zapakara, vertelt dat ze trots is op deze mijlpaal. De nieuwe tentoonste­lling is voor het scholenpro­gramma tot eind 2017 volgeboekt. Dakaya geeft aan dat ze blij is dat Villa Zapakara op het gebied van kindvriend­elijke kunst- en cultuuredu­catie niet meer weg te denken is in onze samenlevin­g. En dat ondanks de situatie in het land de scholen het nog steeds kunnen organisere­n dat de kinderen komen. Kindermuse­um Villa Zapakara heeft vanaf het begin een samenwerki­ng met het Tropenmuse­um Junior in Amsterdam. Het Tropenmuse­um Junior ontwikkelt de tentoonste­llingen die Villa Zapakara overneemt. Dat museum heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van interactie­ve kindertent­oonstellin­gen.

Villa Zapakara is in staat geweest deze mijlpaal te bereiken, mede dankzij de steun van haar hoofdspons­or de Nederlands­e ambassade. De ambassade is nog tot eind 2017 hoofdspons­or van het kindermuse­um.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname