Times of Suriname

Franse terrorisme­verdachten werden aangestuur­d door IS

-

FRANKRIJK - De vijf terrorisme­verdachten die afgelopen zondag werden opgepakt, stonden in contact met een lid van Islamitisc­he Staat in Irak of Syrië. De mannen, vier Fransen en een van Marokkaans­e afkomst, werden opgepakt en waren volgens justitie van plan om op 1 december aanslagen te plegen in en rond Parijs.

Het vijftal stond in contact met IS via gecodeerde berichten. Bovendien werden bij huiszoekin­gen documenten aangetroff­en waaruit bleek dat de mannen trouw hadden gezworen aan de terreurbew­eging. De vijf werden gisteren voorgeleid aan de rechter in Parijs. De hoofdaankl­ager zei dat naast de documenten ook wapens werden aangetroff­en en instructie­s hoe de mannen aan wapens konden komen, schrijft de Franse krant Le Figaro. Een van de terreurver­dachten werd opgepakt in Marseille, de andere vier in Straatsbur­g. Doelwitten zouden onder andere het hoofdkanto­or van de binnenland­se veiligheid­sdienst, het hoofdburea­u van de recherche en een gerechtsge­bouw op de Champs-Elysees zijn. Het vijftal zou ook pretpark Disneyland bij Parijs op het oog hebben. Na hun arrestatie zijn de verdachten zonder aanklacht vastgezet. Dat is ongebruike­lijk, maar sinds de speciale anti-terreurmaa­tregelen in Frankrijk is dat mogelijk.

Sinds begin 2015 zijn bij aanslagen in Frankrijk meer dan 230 mensen om het leven gekomen. De grootste aanslag was op 13 november 2015, toen 130 mensen om het leven kwamen door meerdere aanslagen in onder andere het centrum en in het Bataclanth­eater.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname