Times of Suriname

Concrete afspraken ter regulering valutamark­t

-

PARAMARIBO – De minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben een overleg gehad met directies van enkele grote bankinstel­lingen, waarbij er onder andere afspraken zijn gemaakt over de valutamark­t. Er zijn concrete afspraken gemaakt om vooral het speculeren op de valutamark­t tegen te gaan en de koersschom­melingen te temporiser­en.

Onder andere is volgens een persberich­t van het Ministerie van Financiën afgesproke­n dat staatsbedr­ijven die deviezenin­komsten hebben, vanaf nu verplicht zullen worden om alleen via deviezenba­nken hun valuta te verkopen. Hun deviezenve­rkeer, dus aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen. Er zullen ook voorzienin­gen worden getroffen om alle exportopbr­engsten van de particulie­re sector daadwerkel­ijk te repatriëre­n. Exporteurs zullen daarom hun deviezen in het vervolg enkel en alleen aan deviezenba­nken verkopen. Verder is ook afgesproke­n dat overmaking­en naar het buitenland voor import van goederen en diensten, alsook overmaking­en die tot het kapitaalve­rkeer met het buitenland gerekend worden, vanaf nu ook enkel en alleen via de deviezenba­nken plaatsvind­en.

Het ministerie meldt verder dat de volledige verhandeli­ng van de euro, zijnde aankoop en verkoop, voortaan alleen aan het bankwezen is voorbehoud­en. Het is wisselkant­oren, die als partners op de valutamark­t moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenba­nken. Deze banken zullen goede en werkbare arrangemen­ten maken met wisselkant­oren, opdat zij op efficiënte wijze US dollars kunnen bekomen om hun bedrijfsvo­ering ongestoord voort te kunnen zetten. Illegale handel in deviezen zal, door onder meer gecoordine­erd samenwerke­n van alle relevante staatsorga­nen, daadkracht­ig worden aangepakt. Wet- en regelgevin­g ten aanzien van het deviezenve­rkeer zal door alle instelling­en van de valutamark­t, deviezenba­nken en wisselkant­oren, stipt worden nageleefd en de naleving daarvan zal zonder aarzeling door de autoriteit­en worden afgedwonge­n. Instelling­en, inclusief cambio’s die zich buiten de regelgevin­g begeven, kunnen harde sancties tegemoet zien, waarbij sluiting niet moet worden uitgeslote­n.

De-dollarisat­ie van de economie wordt met onmiddelli­jke ingang ingezet. De Muntwet zal geëerbiedi­gd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluiten­d met onze eigen munt, de SRD, kunnen plaatsvind­en. Het fenomeen van betalingen van huurpennin­gen van woningen zal in dat verband daadkracht­ig door de Staat worden aangepakt. De overheid zal ook het huurbeleid onder de loep nemen, terwijl de CBvS het valutaleni­ngenbeleid aan een beschouwin­g zal onderwerpe­n. De CBvS benadrukt dat het huidige strakke fiscaalmon­etaire beleid voortduren­d gericht is op het verkrijgen van een evenwichti­ge economie en een stabiele wisselkoer­s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname