Times of Suriname

Bouterse: ‘Castro een van de grootste wereldleid­ers van de eeuw’

-

PARAMARIBO - De overleden Cubaanse ex-leider Fidel Castro is van grote betekenis geweest voor Suriname. In een uitgegeven persverkla­ring legt president Desi Bouterse de nadruk op vooral de gezondheid­szorg en het wetenschap­pelijk onderwijs, die dankzij de inzet van Castro naar een hoger niveau zijn getild in Suriname. Bouterse heeft namens het Surinaamse volk de condoleanc­es overgebrac­ht aan Cuba. Castro overleed op 25 november op 90-jarige leeftijd, terwijl in Suriname de festivitei­ten rond Srefidensi in volle gang waren.

“Wij verwijzen naar het grote aantal Cubaanse doktoren die door Fidel Castro aan Suriname ter beschikkin­g zijn gesteld sinds de jaren tachtig. Wij verwijzen ook naar de honderden Surinaamse studenten die sinds die tijd met Cubaanse beurzen tot heden aan Cubaanse universite­iten kunnen studeren”, schrijft het Kabinet van de President in een persverkla­ring. De Surinaamse regering typeert Castro als een van de grootste wereldleid­ers van de afgelopen eeuw, die zich onbaatzuch­tig heeft ingezet voor onderdrukk­ing, bevrijding en ontwikkeli­ng van derdewerel­dlanden. Castro heeft zijn stempel vooral gedrukt op Latijns-Amerika en Afrika, en daar spreekt de Surinaamse regering haar erkentelij­kheid voor uit.

Terwijl de meeste wereldleid­ers met verslagenh­eid reageren op de dood van Castro en hem prijzen voor zijn inzet voor onderdrukt­e volkeren, heeft de Amerikaans­e president elect, Donald Trump, vriend en vijand verrast door nogmaals een schokkende uitlating de wereld in te sturen. “Fidel Castro is dood!”, twitterde hij kort nadat bekend werd dat de 90-jarige Castro is overleden. In een verklaring die hij kort daarna de deur deed uitgaan, omschreef hij Castro als ‘een brute dictator die zijn eigen volk bijna zes decennia heeft onderdrukt’. Zijn voorganger en aftredend president Barack Obama was veel milder. Hij zegt het aan de geschieden­is over te laten om te oordelen over Castro.

Castro werd zaterdag gecremeerd. Cuba heeft negen dagen van nationale rouw afgekondig­d na het overlijden van Castro, die minister-president van Cuba was van 1959 tot 1976. Aansluiten­d bekleedde hij de functie van president tussen 1976 en 2008. Onder Castro werd Cuba omgevormd tot communisti­sche staat. De gezondheid van het oud-staatshoof­d was al jaren broos. Hij werd in 2008 als president opgevolgd door zijn broer Raúl. Op 4 december wordt Castro herdacht tijdens een grote herdenking­splechtigh­eid in Santiago de Cuba. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname