Times of Suriname

Nog steeds slecht gebit onder Surinaamse jeugd

-

PARAMARIBO - Justin Karsodikro­mo, tandarts bij Dental Clinic Smiley, zegt aan

dat hij in de kliniek veel jongeren tegenkomt met een slecht gebit. Hij vertelt dat dit waarschijn­lijk komt doordat zij veel suikerhoud­ende drankjes nuttigen. De tandarts geeft verder aan dat niet meer dan zeven zoet/zuurmoment­en per dag een slecht gebit kan voorkomen.

Times of Suriname

Volgens Karsodikro­mo is er een aantal redenen waarom jongeren in Suriname nog een slecht gebit hebben. Behalve het nuttigen van veel suikerhoud­ende drankjes, heerst er ook een bepaalde ‘tandartsvr­ees’ onder de jeugd. Dit kan volgens hem liggen aan een eerdere trauma of nare ervaring bij een recente behandelin­g. Karsodikro­mo zegt verder dat sommige ouders de kinderen ook bang maken met ‘gezegdes’ die op onwaarhede­n berusten. De tandarts beweert dat deze ouders gauw geneigd zijn aan de kinderen te vertellen dat als ze zich misdragen bij de tandarts, deze hen een injectie zal geven. Verder beschikken bepaalde ouders volgens hem ook niet over de nodige informatie wat een gezond gebit betreft. Karsodikro­mo geeft verder aan dat de financiële kant ook een rol speelt, waarom ouders hun kinderen niet regelmatig naar de tandarts brengen, met als gevolg een slecht gebit onder de jeugd. De tandarts waarschuwt dat de jeugd het gebruik van soft, sap en snoep moet vermindere­n. Water is volgens hem belangrijk bij het behouden van een gezond gebit. Ook moeten de jongeren volgens Karsodikro­mo zonder enige vrees regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts. Hij zegt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen vanaf hun vierde levensjaar gewend moeten laten raken aan de tandarts.

Karsodikro­mo geeft vervolgens aan dat de kliniek momenteel via informatie­folders informatie verstrekt aan verschille­nde scholen in de buurt. Volgens hem is het niet alleen de tandarts om informatie te verstrekke­n aan de jeugd over een gezond gebit. Dat is volgens hem ook de taak van het Ministerie van Volksgezon­dheid dat middels reclamespo­tjes en informatie­folders de jongeren moet voorhouden dat zij regelmatig naar de tandarts moeten gaan. Basistandh­eelkunde voor jongeren tot 18 jaar zou volgens de tandarts in de basisverze­kering opgenomen moeten worden, zodat het voor deze groep makkelijke­r is een bezoek te brengen aan de tandarts. Deze jongeren zouden hierdoor op latere leeftijd wellicht nog alle tanden en kiezen kunnen behouden. Karsodikro­mo zegt verder dat de scholen eventueel elk jaar het thema ‘mondgezond­heid’ zouden kunnen implemente­ren, waarbij er een tandarts wordt uitgenodig­d die de nodige informatie verstrekt. “Ik zal mij blijven inzetten betreft voorlichti­ngscampagn­es over de mondgezond­heid”, aldus Karsodikro­mo. MV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname