Times of Suriname

Fruithande­l bedreigd

-

AMSTERDAM - Vrijwel wekelijks kampen ondernemer­s in de fruitsecto­r met bedreiging­en door drugscrimi­nelen die cocaïne laten ‘meeliften’ met importeurs. Handelaren worden thuis bedreigd of hebben te maken met intimidati­es van hun chauffeurs.

Deze week bracht de politie naar buiten dat er een onderzoek loopt naar een chauffeur die eind september klem werd gereden in Gelderland. Nadat hij met de dood was bedreigd, haalden criminelen honderden kilo’s coke uit zijn container. “Dit soort taferelen maken wij de laatste tijd heel vaak mee. In ieder geval meerdere malen per maand. We waarschuwe­n bedrijven ervoor: wees je bewust van de risico’s. Daar waar fruit het goed doet in het buitenland, doet de coke het ook goed”, zegt een bezorgde Peter Verbaas van de brancheorg­anisatie GroentenFr­uit Huis. Een ondernemer­sorganisat­ie voor 430 bedrijven op het gebied van fruithande­l. Soms zetten criminelen zelf bedrijven op voor de import van drugs, maar vaker maken ze gebruik van bestaande goederenst­romen. De kunst is dan om de drugs weer uit een container met bananen of vruchtensa­p te halen, zodra de container uit de haven is gekomen. De meest gevaarlijk­e situaties ontstaan wanneer criminelen denken dat er in een container drugs zitten, maar de partij er al is uitgehaald door de politie of concurrere­nde criminelen. (De Telegraaf/ foto: De Telegraaf)

 ??  ?? Bananendoz­en kunnen zomaar vol harddrugs zitten, terwijl de fruitonder­nemer van niets weet. Tot drugscrimi­nelen hun ’handel’ komen ophalen.
Bananendoz­en kunnen zomaar vol harddrugs zitten, terwijl de fruitonder­nemer van niets weet. Tot drugscrimi­nelen hun ’handel’ komen ophalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname