Times of Suriname

Uli Hoeness terug als president bij Bayern

-

VOETBAL - Uli Hoeness is vrijdagavo­nd bij de ledenverga­dering van Bayern München met overgrote meerderhei­d gekozen als nieuwe clubpresid­ent. De 64-jarige oud-speler legde die functie tweeënhalf jaar geleden neer nadat hij veroordeel­d was wegens belastingf­raude.

Ruim 98 procent van de aanwezige leden stemde voor Hoeness. De 108 tegenstemm­ers werden uitgejouwd door de rest van de zaal.

«Dank jullie wel. Ik beloof dat ik u niet zal teleurstel­len», reageerde Hoeness op zijn verkiezing. «Dat ik hier weer sta, dank ik aan twee families. Die van mij en die van Bayern. Bedankt voor deze tweede kans. Ik wil een verbinder zijn, een kameraad, een raadgever voor spelers en andere werknemers van deze club.››

De Duitser werd in maart van 2014 veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 3,5 jaar omdat hij de Duitse fiscus voor tenminste 28,5 miljoen euro had opgelicht. Direct na zijn veroordeli­ng legde Hoeness zijn topfunctie in Beieren neer.

Hij verdween in juni 2014 achter de tralies, maar mocht een halfjaar later overdag al naar buiten. Al snel liet Hoeness zich weer zien in het stadion van Bayern. Begin dit jaar kwam hij definitief op vrije voeten, toen de helft van zijn straf erop zat. In augustus stelde Hoeness zich kandidaat voor het presidents­chap van Bayern. Hij was de enige kandidaat voor de functie die tijdens zijn afwezighei­d werd vervuld door Karl Hopfner. Hopfner had zich in eerste instantie ook kandidaat gesteld, maar trok zich terug na overleg met Hoeness.

De 64-jarige Hopfner, eerder jarenlang financieel directeur bij Bayern München, nam vrijdag afscheid. Hij werkte bij elkaar 33 jaar voor de Duitse club. Hopfner kreeg een staande ovatie van de ruim 7000 leden die naar de jaarvergad­ering waren gekomen. Hoeness werkte na zijn spelersloo­pbaan ruim dertig jaar als manager bij de Duitse grootmacht en was tussen 2009 en 2014 voorzitter van de raad van toezicht, of president, bij Bayern. De voormalige internatio­nal van West-Duitsland keert nu terug als topman bij de ‹Rekordmeis­ter›. Samen met bestuursvo­orzitter Karl-Heinz Rummenigge zal hij de lijnen uitzetten bij Bayern München, dat zowel sportief als financieel gouden tijden beleeft. De Duitse kampioen van de afgelopen vier jaar presenteer­de een recordomze­t van 626,8 miljoen euro, resulteren­d in een nettowinst van 33 miljoen.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname