Times of Suriname

Twee olympisch kampioenen betrapt op doping

-

OLYMPISCHE SPELEN - Twee olympische kampioenen moeten de gouden medailles inleveren die ze hebben gewonnen bij de Olympische Spelen van Peking (2008) en Londen (2012).

Bij hertesten van stalen die destijds voor dopingonde­rzoek zijn afgenomen, bleek alsnog dat ze verboden middelen hebben gebruikt. Het gaat om gewichthef­fer Ilya Ilin uit Kazachstan, die zowel in 2008 als 2012 goud pakte in de klasse tot 94 kilogram, en de Wit-Russische atlete Aksana Miankova, de olympische kampioene van Peking bij het kogelsling­eren.

Het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) laat stalen die in 2008 en 2012 werden afgenomen opnieuw onderzoeke­n, met de nieuwste technieken.

Het leverde de afgelopen maanden al tientallen positieve resultaten op, veelal van sporters uit Oost-Europa. Het IOC maakte vrijdag weer zeven namen bekend.

Naast de olympisch kampioenen Ilin en Miankova gaat het om vier atleten uit WitRusland, onder wie Natallia Mikhnevich die in 2008 zilver pakte bij het kogelstote­n, en een gewichthef­ster uit Azerbeidzj­an.

Miankova testte net als Ilin positief bij haar stalen uit zowel 2008 als 2012. In Londen eindigde de titelverde­digster als zevende.

De betrokken atleten worden uit de uitslagen geschrapt en de medaillewi­nnaars moeten hun eremetaal inleveren.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname