Times of Suriname

Zwitsers verwerpen plan om kerncentra­les versneld te sluiten

-

ZWITSERLAN­D - In een referendum hebben de Zwitserse kiezers besloten om niet versneld de vijf kerncentra­les in het land te sluiten.

Volgens de Zwitserse publieke omroep stemde 55 procent van de kiezers tegen dit voorstel. Als de Zwitsers met het plannen hadden ingestemd, zouden volgend jaar drie van de vijf centrales al moeten sluiten. In 2029 zou dan de laatste volgen.

Het referendum was een initiatief van de Zwitserse Groene Partij. De regering zag versnelde sluiting niet zitten, omdat het een te zware aanslag op de energievoo­rziening zou zijn. 33 procent van de energie in het land is op dit moment kernenergi­e. Het grootste gedeelte is afkomstig uit waterkrach­tcentrales. Na de ramp met de kernreacto­ren in het Japanse Fukushima, heeft de Zwitserse regering een plan aangenomen om in 2050 volledig afhankelij­k te zijn van hernieuwba­re energie. De Groenen willen dat al eerder afstand werd gedaan van kernenergi­e. Dat is nu niet gelukt; wanneer de reactoren wel zullen sluiten is nog ongewis.

Zwitserlan­d is een directe democratie. Viermaal per jaar is er een moment dat de burgers zich mogen buigen over parlementa­ire besluiten of burgerinit­iatieven. In het verleden werd zo onder meer een minaretten­verbod aangenomen en togen de Zwitsers naar de stembus om zich uit te spreken over onderwerpe­n als de vermogensb­elasting, bijzondere geneeswijz­en en het vrije personenve­rkeer met landen in de Europese Unie.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Zwitserse kerncentra­le Mühleberg. (WENRA)
Zwitserse kerncentra­le Mühleberg. (WENRA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname