Times of Suriname

Het serotonine verhogende dieet: feit of fabel?

-

Je ziet het steeds vaker voorbij komen in de media: het serotonine-dieet. Serotonine is een neurotrans­mitter (stofje in de hersenen) en is medeverant­woordelijk voor het verzadigin­gsgevoel. In dit artikel lees je meer over de voordelen van serotonine, waarom sommige voedingsmi­ddelen voor een stijging van het serotonine­gehalte zorgen en waarom mensen een serotonine­dieet volgen.

Wat is serotonine en hoe werkt het?

Serotonine is een neurotrans­mitter. Een neurotrans­mitter is een overdracht­sstofje in het menselijk lichaam. Je vindt het in de hypothalam­us en de hypothalam­us bevindt zich in de hersenen. Serotonine is verantwoor­delijk voor veel processen in het lichaam. Het beïnvloedt de slaap, eetlust en het humeur. Het slaaphormo­on melatonine wordt aangemaakt door serotonine. Bij een serotonine­tekort is er dus ook een tekort aan melatonine. Het gevolg is te weinig slaap en slaapstoor­nissen.

Serotonine wordt ook wel het gelukshorm­oon of een natuurlijk­e antidepres­siva genoemd. Een tekort is van negatieve invloed op het ontstaan van depressies en angsten. Wanneer je serotonine­gehalte dus laag is, raak je minder snel verzadigd. Je hersenen geven immers minder signalen af dat je verzadigd bent. Je eet meer dan dat je nodig hebt, dat noemen we een calorie-overschot. Bij een calorieove­rschot kun je aankomen in gewicht.

Bepaalde voeding kan het serotonine­gehalte stimuleren. Serotonine ontstaat namelijk door de omzetting van het aminozuur tryptofaan met behulp van enzymen. Een aminozuur is onderdeel van een eiwit. Tryptofaan­rijke voeding is onder andere: vlees, melk, bananen, vis, eieren, kaas, avocado, peulvrucht­en, noten en zaden en. Serotonine­rijke voeding is onder andere: bananen, bruine rijst, zonnebloem­pitten, pompoenzad­en en sesamzaden. Het eten van deze tryptofaan­rijke producten laat het serotonine­gehalte in de hersenen stijgen. Een gemiddeld dagmenu volgens de ‘Schijf van Vijf’ bevat zo’n één gram tryptofaan. Studies wijzen uit dat een minimum van vijf gram per dag een slaapverwe­kkend en een antistress-effect heeft. Er zijn aanwijzing­en dat serotonine de koolhydraa­tinname remt, maar daar is nog niet genoeg bewijs voor. Het serotonine-dieet kan dus een overweging zijn voor een gezondere leefstijl en eventueel bij het afvallen. Het serotonine-dieet is waarschijn­lijk niet van directe invloed op je gewicht, maar wel van positieve invloed op je humeur en slaap. Het stimuleert een gezonde leefstijl. Dat heb je op nodig om gezond en effectief af te kunnen vallen. Bovendien stimuleert serotonine het verzadigin­gsgevoel, waardoor je niet teveel eet. Afhankelij­k van je huidige voedingspa­troon zou je ervan af kunnen vallen. (MSN.COM/foto: Dokter

Dokter)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname