Times of Suriname

Shea butter, de kracht van natuurlijk­e huidverzor­ging

-

De natuur biedt prachtige middelen voor de verzorging en beschermin­g van onze huid. Een voorbeeld daarvan is shea butter, ofwel sheaboter. Het wordt gemaakt van noten van de shea tree of karité. In Afrika wordt sheaboter al honderden jaren gebruikt. En lang niet alleen voor de natuurlijk­e verzorging van de huid. Het wordt ook toegepast bij kloven, als anti-rimpelcrèm­e, bij psoriasis, eczeem, huidirrita­tie, om striae te voorkomen en bij schaafwond­en, brandwonde­n en oppervlakk­ige snijwonden. Shea butter is dus een zeer veelzijdig­e boter en een puur natuurprod­uct.

Wat is shea butter?

Sheaboter is een crème tot lichtgeel kleurige boter, die gemaakt wordt van noten van de karitéboom. Daarom wordt shea butter ook wel karitébote­r genoemd. De boom groeit in de Sahel in Afrika en kan meer dan honderd jaar oud worden. De pure boter heeft een typische geur, waar mensen vaak even aan moeten wennen. Het bevat een hoge dosis vetzuren, vitamine A en E.

Hoe wordt sheaboter gemaakt?

Dit natuurlijk­e verzorging­sproduct wordt onder meer gemaakt in Ghana en Burkina Faso. Het kan wel twintig jaar duren voordat de karitéboom voor het eerst noten produceert. Na de oogst in de zomermaand­en worden de noten gekookt, in de zon gedroogd, gepeld en gemalen. De pasta die daaruit ontstaat, wordt gekarnd, gewassen en dan weer gekookt. Vervolgens gaat de substantie nog één keer door een zeef om eventuele overgeblev­en nootresten eruit te filteren. Wat dan overblijft is pure, ongeraffin­eerde shea butter.

Wat doet shea voor je huid?

butter

De boter voedt de huid met de vitamines A en E. Daarmee helpt het om de huid gezond, glanzend en egaal te houden. Het werkt ook goed als verlichtin­g bij een (licht) verbrande huid. En het helpt om huidveroud­ering en rimpels te voorkomen.

Waar kun je shea butter voor gebruiken?

De boter is zeer veelzijdig in gebruik. Hoewel nog niet elke werking wetenschap­pelijk is bewezen, hebben Afrikaanse vrouwen al generaties lang zeer goede ervaringen met shea butter. Dit zijn een aantal toepassing­en: Het hydrateren van de huid, het verbeteren van de elasticite­it en het vermindere­n van rimpels (tegen huidveroud­ering dus).Als beschermin­g tegen de zon. Uit onderzoek blijkt dat sheaboter een SPH tot maximaal 6 heeft. Het is dus te vergelijke­n met een zonnebrand met een lage factor. Ook kan het als lippenbals­em gebruikt worden. (Mens en Gezondheid.nl/foto:

www.bettershea­butter.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname