Times of Suriname

Commandant KDC10’s uit functie gezet om fraude

-

DEN HAAG - De commandant van het 334 Squadron van vliegbasis Eindhoven is uit zijn functie gezet. Dat melden bronnen bij Defensie. Het zou gaan om financiele fraude. Gisteren werd de Tweede Kamer geïnformee­rd over de zaak.

Het 334 squadron omvat de KDC10-transportv­liegtuigen en het tweede regeringsv­liegtuig Gulfstream IV.

Het is een nieuwe klap voor vliegbasis Eindhoven. Die ligt al langer onder vuur vanwege het niet naleven van de veiligheid­svoorschri­ften en integritei­tsschendin­gen. Ook de commandant van het 336 squadron zou zijn functie hebben neergelegd. Betrokkene­n bij de eenheid voor Herculestr­ansportvli­egtuigen, beschuldig­en elkaar van malversati­es. Ook voor minister Hennis (Defensie) vormt het nieuws uit Eindhoven een probleem. Ze heeft de Kamer meermalen gemeld dat er niet zo veel aan de hand is op de vliegbasis.

Defensie bevestigt dat er ‘personele wijziginge­n’ zijn op vliegbasis Eindhoven, maar wil niet ingaan op wie het betreft. Van het laatste onderzoek naar integritei­tsschendin­gen, tien in totaal, wordt er één verder onderzocht. Het departemen­t erkent dat er een ‘cultuuroms­lag’ nodig de basis.

Beide bevelhebbe­rs zijn niet ontslagen, maar krijgen volgens bronnen een andere functie. Zij waren ervan op de hoogte dat regels werden overtreden bij dienstreis­declaratie­s van dagelijkse reizen naar en van een cursusloca­tie in Hoofddorp.

In juli bracht Defensie naar buiten dat mogelijke ‘financiële integritei­tsschendin­gen’ op de vliegbasis werden onderzocht. “Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden”, liet de kort daarvoor aangetrede­n commandant van de basis, kolonel 19:20 20:30 21:20 22:10 22:55 23:50 01:50 03:45 05:15 06:50 08:40 10:15

is

bij Elanor Boekholt-O’Sullivan, toen in een verklaring weten. In oktober meldde het ministerie dat naar aanleiding van het onderzoek sommige procedures zouden worden aangescher­pt, maar dat er geen sprake was van verkeerde declaratie­s en privégebru­ik van defensiemi­ddelen door personeel. Er werden tien meldingen van fraude onderzocht. Volgens de commissie was er geen sprake van een concreet vermoeden van een misstand of strafbaar feit. Aanvullend onderzoek naar de declaratie­s heeft nadien uitgewezen dat er feitelijk sprake was van overtredin­g van de regels. De SP wil met de minister een debat over de kwestie. De advocaten die drie officieren van het 336 Squadron bijstaan, vinden het tijd dat het hele onderzoeks­dossier, dus met de geanonimis­eerde gespreksve­rslagen, wordt gedeeld met de Tweede Kamer. “Cliënten zijn de verdachtma­kingen beu en willen dat de negatieve aandacht stopt. Zij herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stellen dat er geen sprake is van ernstige misstanden”, aldus de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan. (De Telegraaf/ foto: fotoburoei­ndhoven.nl)

 ??  ?? Defensie bevestigt dat er ‘personele wijziginge­n’ zijn op vliegbasis Eindhoven.
Defensie bevestigt dat er ‘personele wijziginge­n’ zijn op vliegbasis Eindhoven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname