Times of Suriname

Nederlands anti-corruptiet­eam doet invallen op Sint Maarten en Curaçao

-

AMSTERDAM - Het politietea­m Bestrijdin­g Ondermijni­ng (TBO) dat corruptie moet bestrijden op Sint Maarten en Curaçao, begint op stoom te komen. Maandag deden de rechercheu­rs een reeks huiszoekin­gen op Sint Maarten in onder meer een beveiligin­gsbedrijf en gebouwen van het havenbedri­jf. “Een 35-jarige man die wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en belastingf­raude is gearrestee­rd”, aldus het Openbaar Ministerie op Sint Maarten.

Volgens bronnen op Sint Maarten is de gearrestee­rde man eigenaar van een beveiligin­gsbedrijf dat onder meer de gevangenis beveiligt. Hij zou geld hebben gedoneerd aan een politicus om stemmen mee te kopen voor de verkiezing­en in september dit jaar. Het Openbaar Ministerie kan dit verhaal niet bevestigen. Het is de tweede grote actie van het recherchet­eam, na de huiszoekin­gen bij directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in augustus. Sinds dit jaar zijn er 55 extra Nederlands­e rechercheu­rs actief in het Caribische deel van het Koninkrijk in dit Team Bestrijdin­g Ondermijni­ng. Het moet de verwevenhe­id van de onder- en bovenwerel­d aanpakken op met name Sint Maarten en Curaçao.

Martine Vis, chef van het Recherche Samenwerki­ngsteam op Curaçao, hoopt met de aanpak een ‘mentalitei­tsverander­ing’ teweeg te brengen op de eilanden. “We gaan een aantal boeven pakken. Wij kijken daarbij niet naar de politieke kant van een zaak. De politie is alleen geïnteress­eerd in strafbare feiten. Het doet er voor mij niet toe of de pleger een bankier, een directeur van een overheids-nv of een politicus is.”

Het havenbedri­jf op Sint Maarten liet maandag weten mee te werken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie. “De huiszoekin­gen zijn gedaan in het kader van een strafrecht­elijk onderzoek naar een persoon en dus niet naar onze organisati­e”, aldus de havenwoord­voerder. Vorig jaar groeiden in Nederland de zorgen over de corruptie op Sint Maarten. Met slechts vijftigdui­zend inwoners is Sint Maarten sinds 2010 een zelfstandi­g land binnen het koninkrijk. Maar in zo’n klein land, waar iedereen iedereen kent, is het nauwelijks te vermijden dat politiek, zaken en families verweven zijn.

De Nederlands­e minister van Justitie heeft met zijn collega’s van Aruba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlij­ke macht op de eilanden moet worden versterkt. Hiervoor is voor de komende twee jaar 22 miljoen euro uitgetrokk­en, deels betaald door het ministerie van Binnenland­se Zaken en Koninkrijk­srelaties.

Het werk begon op Sint Maarten omdat aanvankeli­jk werd gedacht dat daar de problemen het grootst zouden zijn met de versmeltin­g van de boven- en onderwerel­d. Al snel bleek dat de rest van het gebied ook kwetsbaar is voor ondermijni­ng en is Curaçao aan het werkgebied toegevoegd.

Politieche­f Martine Vis hoopt dat Nederland ook na die twee jaar bereid zal zijn extra geld vrij te maken voor de bestrijdin­g van de ondermijne­nde criminalit­eit op de eilanden. “Het kabinet investeert fors met 22 miljoen euro. Het is een politieke beslissing om daarvoor meer geld vrij te maken.” (volkskrant.nl/ foto: persgroep.net)

 ??  ?? Een politiebur­eau in het centrum van Philipsbur­g, Sint Maarten.
Een politiebur­eau in het centrum van Philipsbur­g, Sint Maarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname