Times of Suriname

Referendum legt Renzi’s lot in handen kiezer

-

ITALIE - Italianen beslissen zondag in een bindend referendum over een verstrekke­nde grondwetsw­ijziging, met grote gevolgen voor de regering. Een ’no’ betekent vrijwel zeker het politieke einde van de hervorming­sgezinde premier Matteo Renzi.

Stemt Italië in met de nieuwe grondwet, dan slankt de 315 zetels tellende Senaat af naar 100 leden. Zij worden niet langer direct, maar indirect verkozen door regionale politieke organen. Bovendien komt er een einde aan de machtsbala­ns tussen de twee kamers van het parlement. In de nieuwe grondwet komt de bevoegdhei­d wetsvoorst­ellen af te wijzen of goed te keuren grotendeel­s op het conto van de Kamer van Afgevaardi­gden, waar nu de Senaat nog meebeslist. Senatoren kunnen ook niet langer een regering naar huis sturen met een motie van wantrouwen.

Een ander speerpunt van de wijziging is een meer gecentrali­seerde besluitvor­ming. Rome stelt richtlijne­n op over zaken als overheidsf­inanciën en toezicht op de volksgezon­dheid, regio’s voeren die uit. Voorstande­rs betogen dat de nieuwe grondwet huidige patstellin­gen in de Italiaanse politiek doorbreekt. Dit zou de weg vrijmaken voor broodnodig­e hervorming­en. Centralisa­tie zou bovendien de ongelijkhe­id tussen Noorden Zuid-Italië verkleinen. Tegenstand­ers waarschuwe­n daarentege­n voor een te dominante regering ten opzichte van de twee kamers. Oppositiep­artijen als de euroscepti­sche Vijfsterre­nbeweging - ongekend populair in peilingen - gebruiken het referendum ook als wapen tegen de regering van Renzi’s centrumlin­kse Partito Democratic­o en kleinere centrumpar­tijen. Zij voelen zich gesterkt door de ’belofte’ dat de premier aftreedt als ’kampnee’ wint.

“In het geval van een nederlaag, trekken we onze conclusies”, zei Renzi in januari voor de Senaat, die juist zijn fiat had gegeven voor de nieuwe grondwet. “Maar het zou nog mooier zijn na de overwinnin­g dezelfde vrolijke gezichten te zien die ik nu in deze zaal zie.” (De Telegraaf)

 ??  ?? Italiaans premiere Matteo Renzi (New Europe)
(r) en EU Commissie President Jean-Claude
Juncker.
Italiaans premiere Matteo Renzi (New Europe) (r) en EU Commissie President Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname