Times of Suriname

Hertelling in Wisconsin wordt heidens karwei

-

VS - Ondanks protesten van Donald Trump, de winnaar van de presidents­verkiezing­en, begint deze week in Wisconsin een hertelling van de stemmen. De hertelling is aangevraag­d door Jill Stein, die namens de Green Party meedeed, maar op slechts 1 procent van de stemmen bleef steken. Ook de Democratis­che partij heeft zich bij het verzoek aangeslote­n, maar de kans dat het de uitslag zal veranderen, is vrijwel nihil.

Stein wil een hertelling omdat Hillary Clinton in kiesdistri­cten met stemcomput­ers aanzienlij­k slechter scoorde dan in districten waar met stembiljet­ten werd gestemd. Om uit te sluiten dat er geknoeid is met de stemmachin­es wil ze dat alle drie miljoen stemmen opnieuw met de hand worden geteld, een heidens karwei dat uiterlijk op 13 december klaar moet zijn. Dan moeten alle definitiev­e uitslagen binnen zijn. Het zal moeilijk worden de deadline te halen. In 2011 vond in Wisconsin een hertelling plaats van de stemmen na de verkiezing­en voor een plaats in het Hooggerech­tshof van de staat. Die duurde ruim een maand, terwijl destijds twee keer zo weinig mensen hun stem uitbrachte­n als in de presidents­verkiezing­en van dit jaar. Overigens veranderde de hertelling nauwelijks iets aan de uitslag. Ook nu is het onwaarschi­jnlijk dat er veel zal veranderen: Clinton moet een achterstan­d van 22 duizend stemmen op Trump goedmaken.

De kans dat er met de stemcomput­ers is geknoeid is vrijwel te verwaarloz­en. De stemmachin­es zijn niet aangeslote­n op het internet, zodat mensen die de verkiezing­en willen manipulere­n van stembureau naar stembureau zouden moeten gaan om de software te veranderen.

Als het niet lukt de hertelling vóór 13 december af te ronden, tellen de tien kiesmannen van Wisconsin niet mee in het kiescolleg­e dat op 19 december moet bepalen wie de president wordt. In dat geval heeft Trump nog steeds voldoende kiesmannen achter zich staan, maar dat zou kunnen veranderen nu er ook in Pennsylvan­ia (20 kiesmannen) een hertelling is aangevraag­d, en dat zeer waarschijn­lijk morgen in Michigan (16 kiesmannen) gebeurt. Vooral in Pennsylvan­ia is het een ingewikkel­de procedure: de aanvraag moet worden ondersteun­d door 27 duizend kiezers uit heel Pennsylvan­ia, die hun verklaring ook nog moeten laten bekrachtig­en door een notaris. In Michigan mag een kandidaat per kiesdistri­ct een hertelling aanvragen als hij of zij fraude of fouten vermoedt, maar tegenkandi­daten kunnen daar bezwaar tegen maken, met als gevolg een juridisch steekspel. Als het lukt zowel in Michigan als in Pennsylvan­ia een hertelling op gang te brengen, wordt het vooral in Michigan een race tegen de klok: daar wordt uitsluiten­d met papieren stembiljet­ten gewerkt.

In theorie zou de situatie kunnen ontstaan dat het in geen van de drie staten lukt de deadline te halen: dan raakt Trump zijn meerderhei­d in het kiescolleg­e kwijt en moet het Huis van Afgevaardi­gden de president aanwijzen. Ook dan heeft Trump nog steeds de beste papieren, omdat iedere staat in dat geval één stem heeft. In de meeste staten hebben de Republikei­nen de meerderhei­d. Een soortgelij­ke situatie dreigde te ontstaan bij de presidents­verkiezing­en in 2000 tussen de Democraat Al Gore en de Republikei­n George Bush. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname