Times of Suriname

Zakenman Jovenel Moise wint verkiezing­en Haïti

-

HAITI - Zakenman en bananenexp­orteur Jovenel Moise heeft in de eerste ronde van de Haïtiaanse presidents­verkiezing­en de meeste stemmen gekregen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen bekendgema­akt door de kiesraad.

Met 55,67 procent van alle stemmen krijgt Moise een meerderhei­d wat betekent dat een tweede en beslissend­e ronde niet nodig is. Haïti zal dan na een jaar van politieke onzekerhei­d eindelijk een nieuwe president hebben, mits de verliezend­e kandidaten de uitslagen niet aanvechten.

De eerste ronde van de presidents­verkiezing­en was een herkansing van de verkiezing­en die een jaar geleden werden gehouden. De uitslag werd toen na talloze klachten over fraude ongeldig verklaard. President Michel Martelly trad in februari af, zonder dat er een opvolger was gekozen. Haïti wordt sindsdien geleid door interimpre­sident Jocelerme Privert. De oorspronke­lijke stembusgan­g zou eigenlijk 9 oktober gehouden worden maar door de orkaan Matthew werd deze uitgesteld tot 20 november. Matthew teisterde begin oktober het straatarme land. Meer dan duizend mensen zijn omgekomen en tienduizen­den raakten dakloos. De Verenigde Naties hebben donoren gevraagd ruim 100 miljoen euro beschikbaa­r te stellen voor de slachtoffe­rs.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Zakenman en bananenexp­orteur Jovenel Moise. (YouTube)
Zakenman en bananenexp­orteur Jovenel Moise. (YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname