Times of Suriname

Wetenschap­pelijke consensus over groeistop CO2-uitstoot: nog steeds te weinig

-

Volgens onderzoek van Earth System Science Data, de University of East Anglia en het Global Carbon Project is de CO2-uitstoot door fossiele energiepro­ductie en door de industrie niet toegenomen in 2015. Voor 2016 wordt een lichte aangroei verwacht. Daarmee worden echter de doelstelli­ngen van het klimaatakk­oord van Parijs niet bereikt. Earth System Science Data (ESSD) is een wetenschap­pelijke publicatie die vrije toegang biedt tot bestaande kwaliteits­volle onderzoeks­gegevens. Het Global Carbon Project (GCP) is een samenwerki­ngsverband van een aantal wetenschap­pelijke instelling­en. Het GCP presenteer­t sinds 2006 een jaarlijks rapport over de evolutie van de CO2-uitstoot. Samen met de University of East Anglia verzamelde­n beide organisati­es bestaande metingen, statistisc­he gegevens, analyses en modellen in één geheel. Zij presenteer­den hun bevindinge­n tijdens de klimaatcon­ferentie COP22 van 7 tot 18 november in Marrakech, Marokko.

Uit hun gemeenscha­ppelijk onderzoek blijkt dat ondanks een stevige groei van de wereldecon­omie de CO2-uitstoot gemiddeld minder dan één procent is aangegroei­d in de voorbije drie jaar. Deze trendbreuk wordt door de betrokken wetenschap­pers positief genoemd, maar blijft te weinig om de ambities van het Klimaatakk­oord COP21 van Parijs waar te maken. Dat akkoord wil de klimaatopw­arming onder 2 graden Celsius houden.

“Globale CO2-uitstoot moet radicaal afnemen, niet alleen maar stoppen met groeien”, volgens een van de deelnemers aan dit onderzoek. Zelfs met de stop van de aangroei van uitstoot door fossiele brandstoff­en over de voorbije drie jaar was de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer in 2015 een absoluut record, dat in 2016 waarschijn­lijk zal worden gebroken. Volgens ESSD-hoofdredac­teur Hans Pfeiffenbe­rger is de methodiek gebruikt bij het verwerken van alle bestaande gegevens over CO2-uitstoot ook bruikbaar om de eveneens toenemende uitstoot van methaangas te analyseren. Deze bundeling van wetenschap­pelijke gegevens verhoogt volgens ESSD de nuttige gebruikswa­arde van onderzoek, dat verspreid over talloze wetenschap­pelijke instelling­en gebeurt.

(De wereld morgen/foto: The

Saltmarsh App)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname