Times of Suriname

Suriname eert ‘El Comandante’ met Fidel Castro-avond

-

PARAMARIBO/ZANDERIJ - President Desi Bouterse is gistermidd­ag teruggekom­en uit Cuba waar hij de plechtighe­den rond het overlijden van de Cubaanse leider Fidel Castro heeft bijgewoond. Suriname zal op zijn eigen wijze ode brengen aan Castro middels een Fidel Castro-avond die zondagavon­d in Ocer, het partijcent­rum van de NDP, gehouden wordt. “Een extra eer aan deze onvoorstel­bare grote wereldleid­er”, zegt de president.

Op Cuba heeft Bouterse benadrukt dat de nalatensch­ap van Castro in leven gehouden moet worden verwijzend naar onder andere zijn socialisti­sche ideologie die de basis is geweest voor vrijheid en onafhankel­ijkheid van volkeren in de wereld. Teruggekee­rd op Surinaamse bodem zegt het staatshoof­d dat deze uitspraak per definitie niet van toepassing hoeft te zijn op Suriname. “Wat goed is voor Cuba is des Cubaan. Wat goed voor ons is moeten wij zelf uitmaken”, zegt het staatshoof­d op vragen van Times of Suriname. “Wij zitten niet achter een ideologie van geen enkel land in de wereld te rennen. Wij zijn bezig met belangen”, benadrukt het staatshoof­d. “Als wij voordelen daaruit kunnen trekken voor ons Surinaams volk dan is dat onze plicht om dat niet na te laten.” Op Cuba heeft het staatshoof­d, vergezeld van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ook getracht om bilaterale gesprekken aan te knopen met andere staatshoof­den en Cubaanse autoriteit­en. Daar is echter niet veel van terechtgek­omen, omdat iedereen in de ban was van de plechtighe­den. De meeste staatshoof­den vertrokken gauw weer naar hun eigen land en het was moeilijk inhoudelij­k een goed gesprek met president Raul Castro, de broer van Fidel, te hebben vanwege diens gewenste aanwezighe­id rond alles wat met de rouwplecht­igheden te maken had.

Met de Venezolaan­se president is het wel gelukt om een financiële afhandelin­g rond te krijgen met betrekking tot de Petro Caribe-overeenkom­st.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname