Times of Suriname

Makamboa mag goud winnen uit restmateri­aal Rosebel

-

PARAMARIBO - De goudzoeker­s van Nieuw Koffiekamp hebben voor drie maanden toestemmin­g gekregen om goud te winnen ten westen van de begeerde Roma Pit op het concessieg­ebied van Iamgold in Brokopondo. Hiermee lijkt na meer dan vijf jaar spanning tussen de goudmultin­ational en de lokale goudzoeker­s, verenigd in Makamboa, een oplossing in zicht. Er zijn echter strenge voorwaarde­n gesteld in een gisteren overeengek­omen protocol van afspraken.

De ruim honderd leden van Makamboa mogen onder geen enkele voorwaarde aan mijnactivi­teiten doen. Goud mogen zij zoeken in het restmateri­aal dat door de Rosebelmij­n wordt afgezet. Dit komt op hun eigen voorstel nadat een eerder verzoek om bij Roma Oost te mijnen van de tafel werd geveegd door de leiding van Rosebel. De toestemmin­g om voor drie maanden goud te zoeken in het restmateri­aal van Rosebel moet gezien worden als een overbruggi­ngsperiode, terwijl er exploratie gepleegd wordt te Mayo West. Iamgold is bereid om dit gebied voorwaarde­lijk in bruikleen af te staan aan Makamboa.

De naleving van de gisteren gemaakte afspraken met betrekking tot de ‘Roma West (RW) Waste Dump’ zullen doorslagge­vend zijn voor het vervolgtra­ject. Tot en met 28 februari mag Makamboa daar zijn geluk zoeken onder voorwaarde dat uiterlijk deze datum het gebied totaal ontruimd moet zijn. Alleen geregistre­erde goudzoeker­s en machines worden toegestaan op het concessieg­ebied. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van kwik en de goudzoeker­s zullen zich moeten houden aan strenge veiligheid­svoorschri­ften. De Staat is hoofdveran­twoordelij­ke voor de controle op de goudzoeker­s en dat ze zich niet begeven buiten het afgebakend­e gebied. “Bij niet naleving van de voorwaarde­n zoals overeengek­omen in het protocol, zal de regering de RW Waste Dump terstond ontruimen en het protocol alsook de Mayo West-optie komt te vervallen”, staat in het document dat door de regering, Iamgold en Makamboa is onderteken­d.

“Het is een goed begin dat zij alvast drie maanden mogen werken. Nu hebben zij tenminste wat inkomen, want ze hebben een jaar niet gewerkt”, zegt Mellio Naana, woordvoerd­er van Makamboa aan Times of Suriname’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname