Times of Suriname

Carlsbad Caverns in de Verenigde Staten

-

Carlsbad Caverns National Park ligt in het zuidoosten van de staat New Mexico, dicht bij de grens met Texas. 250 miljoen jaar geleden heeft een binnenland­se zee het Permian Basin gevuld met water. Op de bodem daarvan is een 400 mijl lang hoefijzerv­ormig rif ontstaan, dat bestond uit zeeschelpe­n en algen- en sponzenfos­sielen. Het rif is 3 miljoen jaar geleden door onderaards­e krachten omhoog getild, en daardoor ontstonden barsten waardoor het oppervlakt­ewater naar binnen kon sijpelen. Tegelijker­tijd zijn gassen die zich onder het rif verzameld hadden, door de barsten omhoog gekomen. Het zure regenwater en de gassen hebben het kalksteen opgelost, daardoor zijn er talloze kamers en gangen in het omhooggedr­ukte rif ontstaan.

Daarna hebben zich langzaam, drup voor drup, de wonderlijk mooie druipsteen­formaties gevormd. Zoals de reusachtig­e stalagmiet­en die zijn ontstaan doordat miljoenen druppels op dezelfde plaats naar beneden zijn gevallen. En de meer fragiele stalactiet­en, die worden gevormd door druppels die aan het plafond blijven hangen. Op plaatsen waar stalagmiet­en en stalactiet­en elkaar ontmoetten, zijn imposante zuilen ontstaan. Vooral onder schuine hellingen hebben zich schitteren­de druipsteen­gordijnen gevormd. Op de bodem zie je op diverse plaatsen lange dunne kalksteenm­uurtjes rondom onderaards­e waterpoele­n.

Cave pearls zijn kalksteenf­ormaties die zich hebben gevormd rondom een klein object in de grot, een korrel zand bijvoorbee­ld. Helictiete­n zijn zeer fragiele, sterk vertakte stalactiet­en. Verder komen in Carlsbad Caverns nog allerlei vaak zeer zeldzame druipsteen­formaties voor. Het bestaan van de grotten is waarschijn­lijk al duizenden jaren geleden ontdekt door de Indiaanse bevolking. Ook de eerste blanke bewoners van het gebied waren van het bestaan van de grotten op de hoogte, maar de enorme uitgestrek­theid ervan was niet bij hen bekend. Het was de Texaan Jim White, die in 1901 constateer­de dat er gigantisch veel vleermuize­n onder de grond leefden, waaruit hij concludeer­de dat er dus een enorme grot moest bestaan. Hij begon een onderzoek, dat jaren zou gaan duren, en waarbij hij erg veel kamers en gangen ontdekte. In 1915 haalde hij een fotograaf over hem te vergezelle­n; pas na publicatie van de foto’s kreeg Jim White erkenning voor het vele werk dat hij had gedaan.

In 1923 riep president Calvin Coolidge Carlsbad Cavers uit tot National Monument en Jim White heeft nog jarenlang als gids in de grotten gewerkt. Carlsbad Caverns is een van de meest uitgestrek­te en mooiste grottenste­lsels ter wereld. Er zijn inmiddels meer dan 100 verschille­nde grotten in kaart gebracht. Daaronder bevindt zich The Big Room, de grootste ondergrond­se ruimte ter wereld. De vele grotten en kamers zijn gedecoreer­d met uitzonderl­ijk mooie druipsteen­formaties. In de grotten zijn een aantal trails aangelegd; het publiek kan op deze manier een deel van het grottenste­lsel bezoeken. Het park ligt in de Chihuahuan Desert, in het noordelijk­e gedeelte van de Guadalupe Mountains. Bovengrond­s bestaat het landschap uit een ruig, heuvelacht­ig terrein met woestijnac­htige vegetatie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname