Times of Suriname

Toch giftige chroom-6 in Navo-opslag Almelo

-

ALMELO - Er is toch chroom-6 aangetroff­en op de voormalige Navo-opslag bij Almelo. De werkplaats op het terrein is gesloten en het gespeciali­seerde bedrijf Dolmans Calamiteit­en Diensten is bezig met de schoonmaak. Bij een onderzoek vorig jaar werd de giftige stof niet gevonden. Volgens een woordvoerd­er van Defensie is vorig jaar besloten een ‘diepterein­iging’ uit te voeren. Dat zou, na een aanbestedi­ngsprocedu­re, deze maand gedaan worden. Vooruitlop­end daarop werd wederom onderzoek gedaan, en dit keer bleken er wel sporen van chroom6 in de werkplaats aanwezig te zijn. Volgens Defensie waren die waarden onder de wettelijke grenswaard­en, die overigens wel aangescher­pt worden. De vroegere Navo-opslag is nu een opslag van Defensie, waarin materieel wordt gestald dat gereedgema­akt wordt voor verkoop.

Vorig jaar deed de GGD al een onderzoek naar de aanwezighe­id van chroom6. Ook werd gezocht naar uranium en asbest, omdat deze materialen eveneens voorkomen in oude legervoert­uigen.

Vanwege afwezighei­d van chroom6 en de lage hoeveelhei­d uranium die werd aangetroff­en, was destijds het advies van de GGD geen nader onderzoek te doen. Wel werd geadviseer­d hoger gelegen delen van de werkplaats schoon te maken, omdat daar asbest was aangetroff­en.

(AD/ foto: tubantia.nl)

 ??  ?? Op de voormalige Navo-opslag bij Almelo is er toch giftige chroom-6 aangetroff­en.
Op de voormalige Navo-opslag bij Almelo is er toch giftige chroom-6 aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname