Times of Suriname

Kerstpakke­tten boordevol drugs

-

DEN BOSCH - Justitie verdenkt de Hillegomse ex-aandelenha­ndelaar Florian van L. van het smokkelen van grote hoeveelhed­en drugs in kerstpakke­tten. De opmerkelij­ke manier van drugstrans­port kwam woensdag aan de orde tijdens de niet-inhoudelij­ke behandelin­g van een onderzoek naar grootschee­pse cocaïnesmo­kkel. Uit telefoonta­ps zou blijken dat Florian van L. vorig jaar december samen met Thomas K. een bestelbus met vrolijk verpakte kerstpakke­tten, voor de gelegenhei­d zonder wijn en kaas maar boordevol wiet, naar Brussel dirigeerde. Justitie beschouwt Florian van L., de voormalige beurshande­laar en ex-directeur van vermogensb­eheerder Eureffect, als een van de hoofdverda­chten in het drugsonder­zoek ‘Gadolinium’ van het landelijk parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich richt op zware criminalit­eit.

Vanwege zijn exorbitant­e levensstij­l kreeg Van L. (54) afgelopen jaren de bijnaam Nederlands­e ‘Wolf of Wall Street’, naar de filmhit over een gewetenloz­e beurshande­laar in New York. Twee jaar terug, bij het uitkomen van de kaskraker, pochte Van L. nog als de ‘Doerak van het Damrak’ voor de camera’s van RTL en in NRC Handelsbla­d over zijn carrière bij zakenbank Merrill Lynch.

Volgens de officier van justitie waren het Van L. en de Spakenburg­se kroegeigen­aar Thomas K. (47) die met hun fruithande­l Dutch Global Trading Company (DGTC) aan de touwtjes trokken bij de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne via de haven van Antwerpen. Zo gaven zij de collega-bendeleden telefonisc­h tips hoe zij moesten handelen bij contact met de politie en boden zij financiele ondersteun­ing aan mededaders die in de problemen zaten. Van L. en K. werden afgelopen juni samen met vier andere bendeleden gearrestee­rd, nadat justitie een container onderschep­te met duizend kilo cocaïne verstopt in pakken ananassap.

Van L.’s advocaat Cees Korvinus hamerde woensdag op de onschuld van zijn cliënt, die door er door de medeverdac­hten ingeluisd zou zijn. Ondanks de ernstige verdenking­en schorste de rechtbank in Den Bosch woensdagmi­ddag de voorlopige hechtenis van Van L. en zijn medeverdac­hten. Wel moeten zij in ruil voor hun vrijheid een borgsom betalen en hun paspoort inleveren. Van L. betaalt daarbij het meeste: 50.000 euro. De zaak gaat in februari verder. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname