Times of Suriname

Clinton heeft nu 2,5 miljoen meer stemmen dan Trump

-

VS - Terwijl Donald Trump de ene na de andere minister benoemt en zich voorbereid­t op zijn inaugurati­e, blijft het aantal getelde stemmen voor zijn tegenstree­fster Hillary Clinton maar groeien. Drie weken na de verkiezing­en, is haar voorsprong gegroeid tot iets meer dan 2,5 miljoen. Om precies te zijn: 2,526.184. Er worden nog steeds stemmen geteld, onder meer die uit het Democratis­che bolwerk Californië.

Uit cijfers van het Amerikaans­e Cook Political Report, dat de telling bijhoudt, heeft Clinton nu 65.152.112 stemmen en Trump 62.625.928. Een week na de verkiezing­en was Clintons voorsprong nog een miljoen stemmen. Vorige week ging ze door de grens van twee miljoen. Clinton gaat de geschieden­is in als de enige presidents­kandidaat die met zo’n groot verschil de popular vote won, maar geen president werd. Nog vier andere presidents­kandidaten wonnen in de geschieden­is van de VS het meeste aantal stemmen, maar verloren in het Electoral College.

In percentage­s komt Clinton uit op 48,2 procent en Trump op 46,3 procent. Het verschil, 1,9 procentpun­t, komt opvallend genoeg overeen met sommige peilingen die voor de verkiezing­en aangaven dat Clinton met twee procentpun­t zou voorstaan.

De meeste peilingen gaven echter een groter verschil aan, zo’n drie tot vijf procentpun­t. Direct na de uitslag werden de opiniepeil­ers bekritisee­rd dat ze de overwinnin­g van Trump niet zagen aankomen. Door het Electoral College-systeem trok Clinton op 8 november toch aan het kortste eind. Omdat Trump drie Democratis­che staten op Clinton veroverde, Wisconsin, Pennsylvan­ia en Michigan, won hij een meerderhei­d van de kiesmannen. Trump heeft 306 kiesmannen en Clinton 232.

Op 19 december komt dit college bijeen om de president te kiezen. Een groep Democratis­che kiesmannen is een actie begonnen om Republikei­nse collega’s over te halen niet op de miljardair te stemmen. Ook worden in de komende twee weken de stemmen in de drie Democratis­che staten opnieuw geteld om te kijken of er gesjoemeld is op 8 november.

(de Volkskrant)

 ??  ??
 ??  ?? Hillary Clinton. (Time)
Hillary Clinton. (Time)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname