Times of Suriname

Aleppo dreigt volgens VN-coördinato­r grote begraafpla­ats te worden

-

VS - Aleppo dreigt volgens Stephen O’Brien, hulpcoördi­nator van de VN, een grote begraafpla­ats te worden. De hulpcoördi­nator deed woensdagav­ond in een speciaal belegde vergaderin­g van de VN-Veiligheid­sraad een oproep aan de strijdende partijen om burgers te beschermen. Rebellen verliezen wijk na wijk in Aleppo, onder meer vanwege het hervatten van luchtaanva­llen door de Syrische regering. Volgens het Syrische leger is woensdag de wijk Sheikh Saeed in het zuiden van de stad heroverd op rebellen. Het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten zegt echter dat rebellen nog een derde van de wijk in handen hebben. Het Observator­ium zei woensdag ook dat de Syrische regering honderden mensen die gedwongen waren te vluchten voor de gevechten uit Oost-Aleppo, vast hebben gezet. Zeker vijftigdui­zend mensen zijn het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo ontvlucht, zegt het Observator­ium.

Woensdag intensivee­rden de luchtaanva­llen volgens de rebellen, onder meer op het oude deel van Aleppo. Reddingswe­rkers zeggen dat bij een artillerie­beschietin­g woensdag 45 mensen om het leven kwamen.

Na een jaar van geleidelij­ke herovering van gebied op de rebellen, zou de herovering van Aleppo voor de regering van de Syrische president Bashar al-Assad een grote stap betekenen in het beëindigen van de opstand die bijna zes jaar geleden in het land begon. Assad krijgt steun van Rusland en sjiitische milities. Als de grotendeel­s soennitisc­he rebellengr­oepen hun grip op hun deel van Aleppo verliezen, hebben ze geen enkele grote stad in Syrië meer in handen.

De Turkse president Recep Teyyip Erdogan heeft woensdag telefonisc­h aan de Russische premier Vladimir Poetin zijn plannen toegelicht om te helpen bij het ten val brengen van Bashar al-Assad, meldde het Kremlin gisteren. Erdogan zei eerder deze week dat Turkse troepen in Syrië aanwezig zijn om te zorgen voor het aftreden van Assad.

(NU.nl)

 ??  ?? Met tanks wordt in Masakin Hanano gepatrouil­leerd. (NU.nl)
Met tanks wordt in Masakin Hanano gepatrouil­leerd. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname