Times of Suriname

Demonstran­ten protestere­n tegen Australisc­h asielbelei­d

-

AUSTRALIE - In de Australisc­he hoofdstad Canberra protestere­n tegenstand­ers van het asielbelei­d van de regering-Turnbull al voor de tweede dag op een rij voor het parlement. “Ze hingen een banner op aan het gebouw met de boodschap “sluit de verdomde kampen nu” (close the bloody camps now #justice4re­fugees) en goten rode verf in een fontein voor het parlement”, aldus ABC.

In de fontein staan manifestan­ten met borden met opschrifte­n als “Geen verzet tegen wreedheden” en “boten terugsture­n is dodelijk.” Woensdag onderbrake­n de protestere­nden van Whistleblo­wers Activists en Citizens Alliance al het vragenuurt­je in het parlement gedurende een half uur toen ze in de bezoekersr­uimte van het halfrond slogans riepen en hun handen vastlijmde­n aan de balustrade­s.

Zij protestere­n tegen de offshore detentiece­ntra op Nauru en Manus Island in PapoeaNieu­w-Guinea waar 1.300 asielzoeke­rs verblijven die geprobeerd hebben Australië te bereiken via het water. “We zijn hier om te verzekeren dat de politici als ze naar huis gaan, weten waarover ze absoluut actie moeten ondernemen, en dat is het sluiten van de kampen”, roept een van de actievoerd­ers. “Jullie zijn wereldleid­ers in wreedheid geworden.” Mensenrech­tenorganis­aties beschuldig­en de overheid ervan het misbruik dat asielzoeke­rs ondergaan in de centra bewust te negeren. In augustus verklaarde de overheid zich bereid om het detentiece­ntrum op Manus Island te sluiten, maar liet wel weten dat de asielzoeke­rs niet naar Australië zullen kunnen komen. De twee grote partijen in het parlement, de regeringsc­oalitie en de oppositiep­artij Labour, veroordeel­den woensdag al het protest. Groen parlements­lid Adam Bandt feliciteer­de de manifestan­ten dan weer met hun vreedzaam protest.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname