Times of Suriname

Volkslied voortaan verplicht in bioscopen India om nationalis­me te bevorderen

-

INDIA - Het hooggerech­tshof in India heeft bepaald dat in bioscopen voortaan verplicht het volkslied moet worden afgespeeld voordat de film begint. Volgens de rechters zal dit het gevoel voor patriottis­me en nationalis­me onder de bevolking bevorderen. Het hof bepaalde verder dat iedereen moet staan in de zaal en dat beelden van de vlag moeten worden getoond tijdens het volkslied.

De rechters kwamen tot dit oordeel in een zaak die was aangespann­en door een burger, de 78-jarige Shyam Narayan Chouksey. Hij nam het initiatief tot een petitie om het volkslied in ere te herstellen in bioscopen. India, de grootste filmproduc­ent in de wereld, heeft een rijke bioscoopcu­ltuur.

Het besluit van het hoogste hof tekent het groeiende nationalis­me in India. Het oordeel van de rechters werd dan ook direct toegejuich­t door aanhangers van de regering. Ook is het een voorbeeld van de grote popularite­it van premier Narendra Modi, die sinds zijn aantreden veelvuldig de nationalis­tische kaart speelt. Het toenemende nationalis­me heeft nu dus ook de bioscoopza­len bereikt. Een groot bioscoopbe­drijf besloot onlangs al geen films meer te tonen met Pakistaans­e acteurs.

“De tijd is gekomen dat burgers van dit land beseffen dat ze respect moeten tonen voor het volkslied”, aldus de rechters in hun uitspraak. Ze bepaalden dat de bioscoopza­len gesloten moeten worden tijdens het volkslied. Bioscopen krijgen tien dagen de tijd om te voldoen aan de uitspraak.

Decennia terug speelden bioscopen in India het volkslied na afloop van de film. De bezoekers waren toen echter meer bezig met het verlaten van de zaal in plaats van respect tonen voor het volkslied. Uiteindeli­jk stierf de traditie een zachte dood. Chouksey zegt dat hij 15 jaar geleden de enige was die stond terwijl het volkslied werd afgespeeld.

“De mensen achter mij protesteer­den en zeiden dat ze de film wilden zien”, zegt hij in een interview. “Het deed mij veel pijn.” Deze ervaring, zegt hij, moedigde hem mede aan zijn bioscooppe­titie in te dienen.

Het besluit van de hoogste rechters komt een maand nadat bioscoopbe­zoekers in Panaji, in de westelijke staat Goa, een man in een rolstoel aanvielen omdat hij niet opstond toen het volkslied was te horen. “Ze hadden niet eens oog voor mijn toestand, ze reageerden agressief”, aldus Salil Chaturvedi, die in het verleden voor India speelde in internatio­nale tennistoer­nooien voor gehandicap­ten. “Ik zei dat ze niet het recht hadden om mij aan te raken. Maar ze wilden niet luisteren.”

Niet iedereen is enthousias­t over de uitspraak van het hof. Op sociale media werd er direct sarcastisc­h commentaar geleverd op het besluit van de rechters. Een persoon op Twitter zei dat nu ook voor thuiskijke­rs illegale kopieën van bioscoopfi­lms moeten worden voorzien van het volkslied. Een ander schreef dat verkopers ‘Leve Moeder India’ moeten roepen bij het serveren van popcorn. (de Volkskrant)

 ??  ?? Het hof bepaald dat iedereen moet staan in de zaal en dat beelden van de vlag moeten worden getoond tijdens het volkslied. (i1os.com)
Het hof bepaald dat iedereen moet staan in de zaal en dat beelden van de vlag moeten worden getoond tijdens het volkslied. (i1os.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname