Times of Suriname

Congres Colombia stemt in met vredesverd­rag

-

COLOMBIA - Het Colombiaan­se congres heeft woensdag (plaatselij­ke tijd) ingestemd met het nieuwe vredesakko­ord met rebellenbe­weging FARC. Een week geleden hadden de Colombiaan­se president Juan Manuel Santos en Rodrigo Londono namens de FARC hun handtekeni­ng gezet onder het herziene vredesakko­ord dat een einde moet maken aan 52 jaar oorlog.

Het akkoord werd woensdag met 130-0 goedgekeur­d in het parlement, nadat het een dag eerder al met 75-0 was aangenomen in de senaat. Leden van de Democratis­che centrumpar­tij van voormalig president en huidige oppositiel­eider Alvaro Uribe hadden de zaal vlak voor de stemming uit protest verlaten. Volgens Uribe is het verdrag nog steeds te mild voor de opstandeli­ngen.

Een eerdere versie van het vredesakko­ord werd onverwacht door de bevolking verworpen in een referendum. Met de ratificati­e begint een traject van zes maanden waarin de 7000 strijders de wapens neerleggen en de FARC zich omvormt tot een politieke partij. Het conservati­eve deel van de Colombiaan­se bevolking, vertegenwo­ordigd door Uribe, is echter boos dat Santos het nieuwe akkoord niet heeft voorgelegd aan het volk, maar alleen aan het congres. President Santos, die in oktober de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegewezen, wil dat het verdrag zo snel mogelijk in werking gaat, om zo de fragiele wapenstils­tand niet in gevaar te brengen.

“Laten we niet vergeten wat we hier vandaag doen. We proberen een eind te maken aan een oorlog die al meer dan vijftig jaar duurt”, zei regeringso­nderhandel­aar Sergio Jaramillo. Aan het vredesverd­rag ging vier jaar van onderhande­len in Cuba vooraf. (De Telegraaf)

 ??  ?? De Colombiaan­se president Juan Manuel Santos. (USA Today)
De Colombiaan­se president Juan Manuel Santos. (USA Today)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname