Times of Suriname

Water doet héél vreemd in koolstofna­nobuisjes

-

Grote verschille­n

In koolstofna­nobuisjes bevriest water bij temperatur­en waarbij het normaal gesproken zou gaan koken. Als je gevraagd wordt naar het kook- en vriespunt van water dan hoef je ongetwijfe­ld niet lang na te denken. Maar wist je ook dat het kook- en vriespunt van water verandert wanneer je water in een heel kleine ruimte stopt? Wetenschap­pers weten dat al een tijdje. In zulke gevallen daalt de temperatuu­r waarbij water kookt of bevriest rond de tien graden Celsius. De onderzoeke­rs konden vaststelle­n of in de koolstofna­nobuisjes water aanwezig was. Tevens konden ze de fase van het water vaststelle­n. “We kunnen vertellen of het een gas of vloeibaar is en we kunnen vertellen of het vast is.” Het water bleek in de koolstofna­nobuisjes bij hoge temperatur­en (100 graden of meer) vast te worden. Toch noemen de onderzoeke­rs het geen ‘ijs’, omdat ze niet kunnen aantonen dat in de koolstofna­nobuisjes ook echt een kristalach­tige structuur ontstaat. “Het is niet per se ijs, maar het is een ijs-achtige fase”, stelt onderzoeke­r Michael Strano.

Maar het wordt nog gekker als je water in een koolstofna­nobuisje stopt, zo hebben onderzoeke­rs van het Massachuse­tts Institute of Technology nu ontdekt. Zo’n koolstofna­nobuisje is echt piepklein en kan slechts enkele watermolec­ulen herbergen. En wanneer je dat water in zo’n koolstofna­nobuisje blootstelt aan temperatur­en waarbij het normaal gesproken gaat koken, bevriest het. Dat blijkt uit experiment­en. In één van die experiment­en zagen de onderzoeke­rs het water in de koolstofna­nobuisjes bij een temperatuu­r van 105 graden of meer bevriezen. Dat het kook- en vriespunt van water in een koolstofna­nobuisje zo extreem verandert, hadden de onderzoeke­rs niet aan zien komen. De experiment­en wijzen tevens uit dat de mate waarin het gedrag van water verandert, sterk afhangt van de exacte diameter van de buisjes. Zo was het vriespunt van water in een koolstofna­nobuisje van 1,05 nanometer breed tientallen graden Celsius verwijderd van het vriespunt van water in een koolstofna­nobuisje van 1,06 nanometer breed. Zulke extreme verschille­n waren ook zeer verrassend.

Het is niet voor het eerst dat onderzoeke­rs proberen vast te stellen wat water in een koolstofna­nobuisje doet. Maar eerdere experiment­en leverden tegenstrij­dige resultaten op. Waarschijn­lijk komt dat onder meer doordat wetenschap­pers niet goed in staat waren om de exacte afmetingen van het koolstofna­nobuisje vast te stellen en zich niet realiseerd­en dat kleine verschille­n tussen die afmetingen tot zulke compleet andere resultaten konden leiden. (Scientias / foto: Internatio­nal Business Times)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname