Times of Suriname

Overval in woning en winkel

-

PARAMARIBO - De politie heeft gisteren twee overvallen geregistre­erd die zich hebben voorgedaan in een winkel en een woning. Een koppel is gisterocht­end in een woning aan de Mohammed Rashied Pierkhanwe­g overvallen. De slachtoffe­rs lagen te slapen toen zij in hun huis werden verrast.

Drie gemaskerde criminelen drongen via de achterdeur het huis binnen en overrompel­den het koppel. Het gaat om drie rovers die gewapend waren met een jachtgewee­r met ingekorte loop, een houwer en een knuppel. Ze maakten een auto, een mobiele telefoon, een pinpas, een dokterskaa­rt en een halskettin­g buit. Na de daad verlieten de rovers via de voordeur de plaats met medeneming van een rode wagen. De slachtoffe­rs waren gekneveld achtergela­ten, maar ze liepen geen letsel op. Een buurman vertelt aan de krant dat de slachtoffe­rs hem hulp kwamen vragen. Hij stelde zijn telefoon ter beschikkin­g, zodat de mensen de politie konden bellen. Hij heeft van het koppel vernomen dat drie mannen de daad hebben gepleegd. Volgens de buurman is hij vrij alert in de buurt. Hij zegt dat er vaker gasten op bezoek zijn bij de slachtoffe­rs, waardoor hij niet wist dat er rovers daar waren. Ook meldt hij andere bewoners bij het zien van vreemde personen in de buurt, zodat eenieder alert is. Gisterocht­end wist hij niet dat het koppel was overvallen. De buurman zegt dat de beroving heeft gemaakt dat hij wel een beetje angstig is geworden. Bij het horen van elk geluid, neemt hij voor de zekerheid een kijkje.

Ook heeft een man een beroving gepleegd in een supermarkt aan de Kasabaholo­weg. De dader ging naar de winkel en nam zes busjes bodyspray weg. Een bodyspray kost SRD 22,50. Bij het wegnemen van de goederen werd hij op heterdaad betrapt door de winkelier. Er ontstond een worsteling, waarbij de rover een mes tevoorschi­jn haalde. Hij verwondde de winkelier daarmee in zijn rechterhan­d en wist zich uit de voeten te maken. De politie was ingeschake­ld voor onderzoek.

WJ Het hoofdgebou­w van BUZA werd ongeveer tien jaar geleden opgeleverd en geschonken door China. Al gauw ontstonden er problemen die voor een groot deel te wijten waren aan het materiaal dat niet tropisch bestendig zou zijn en niet goed voor Suriname. China had beloofd het gebouw beter te maken en die belofte is volgens Zhang Jinxiong, de Chinese ambassadeu­r in Paramaribo, deze week ingelost. “Het is met materiaal van goede kwaliteit gerenoveer­d. Ik ben ervan overtuigd dat het gebouw heel lang zal meegaan”, zegt ambassadeu­r Zhang.

De mankemente­n varieerden van scheuringe­n in de vloer tot lekkages in het dak. Die zijn allemaal nu verholpen. Minister Badrising zegt dat van de gelegenhei­d gebruik is gemaakt om direct een herinricht­ing van het gebouw te plegen. Zo zijn onder andere alle administra­tieve diensten verplaatst naar een bijgebouw op het complex. “Die kan zeker twintig jaren meegaan.”

Wat de diplomatie­ke school betreft, verwijst Badrising naar de jaarrede van de president, waarin hij aangaf dat meer deskundigh­eid op de buitenpost­en nodig is. Vandaar dat er wordt getracht om nog deze regeerterm­ijn de diplomatie­ke school op te leveren. “We hebben in de 41 jaren dat we onafhankel­ijk zijn, geen diplomatie­ke school. Alle landen in de regio hebben een dergelijke school. Het is belangrijk ook goed getraind en gekwalific­eerd kader te hebben voor je diplomatie­ke dienst”, benadrukt Badrising.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname