Times of Suriname

Equity ook bij mensen met een beperking

-

PARAMARIBO – De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepe­n tot “Internatio­nale Dag voor mensen met een beperking”. Op deze dag wordt door de Verenigde Naties speciale aandacht besteed voor de positie van mensen met een beperking in de wereld. Dit meldt de Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP) in een persberich­t.

Gezondheid hoort een universele beleving te zijn, dus voor alle mensen, ook voor mensen met een beperking. De betekenis van gezondheid is helder vastgelegd in de constituti­e van de WHO (1948): “Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.” De focus ligt vooral op het welzijn. Wanneer je gezondheid benadert vanuit een universeel oogpunt, is jouw belangrijk­ste focus ‘equity’, equity vrij vertaald wil zeggen billijkhei­d, dus veel meer dan gelijkheid alleen. Behoeften van verschille­nde doelgroepe­n zijn niet gelijk (sociale determinan­ten lopen verschille­nd voor verschille­nde doelgroepe­n), iedere groep heeft naar de aard van de doelgroep een specifieke behoefte, zo ook mensen met een beperking.

Nastreven van equity (‘specifieke behoefte-invulling’) zal langzaam maken dat ongelijkhe­id in gezondheid voor verschille­nde doelgroepe­n zal worden ‘genivellee­rd’, want dat is of dat moet het doel zijn van elke regering: zoveel mogelijk ongelijkhe­id in gezondheid wegmaken, minimalise­ren. Kinderen en volwassene­n met een beperking hebben net als alle andere mensen verwachtin­gen, ambities en talenten. Ze hebben ook het recht om hun mogelijkhe­den te benutten en hun toekomst zelf te bepalen.

Iedereen, waar ook ter wereld kan door welke reden dan ook met een beperking worden geconfront­eerd hetzij zelf als persoon, hetzij in je naaste omgeving. Dit mag niet de oorzaak zijn van zich harder moeten inspannen om je recht te mogen beleven: dat is een vorm van discrimina­tie en verbod van discrimina­tie is in onze Grondwet vastgelegd: niemand mag op grond van zijn geboorte, geslacht, ras, taal, godsdienst, afkomst, educatie, politieke overtuigin­g, economisch­e positie of sociale omstandigh­eden of enige andere status gediscrimi­neerd worden.” In het kader van de ‘Internatio­nale Dag van mensen met een Beperking’ verwacht de VHP van de regering dat zij op basis van de equity-benadering terstond maatregele­n treft om de onnodige en vermijdbar­e achtergest­elde positie waarin deze groep zich al jaren bevindt, te corrigeren. In elk geval een aanzet daartoe geeft, want als overheid zal zij het niet alleen kunnen doen. Zonder het nastreven van equity zal het niet mogelijk zijn voor geen enkele doelgroep om gezondheid in de ruimste zin des woord te kunnen beleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname