Times of Suriname

Kiezer heeft een kater van het referendum

-

ROTTERDAM - Het blijft tobben met het referendum. In Rotterdam en Arnhem kwam bijna niemand opdagen. Toch zien veel politici het nog als middel om de kloof naar de burger te dichten.

Het is al moeilijk genoeg om mensen eens in de zoveel jaar naar de stembus te dirigeren, verzucht politicolo­og Otto Holman, laat staan dat ze voor een referendum op een drafje naar het stemlokaal gaan. “Dan is de opkomst zo laag dat je er geen conclusies aan kunt verbinden.”

Dat merkten Rotterdam en Arnhem woensdag. In Arnhem stemde 24,1 procent van de kiezers over huizenbouw in de uiterwaard­en langs de Rijn. In de Maasstad gaf 16,9 procent van de stemgerech­tigden zijn mening over de bouw van betere en duurdere woningen. Daarmee werd de opkomstdre­mpel van 30 procent niet gehaald.

Dat gebeurt vaker als een plan niet een hele gemeente, maar één wijk aangaat, constateer­t politicolo­og en referendum­deskundige Philip van Praag. Kiezers die niet in de wijk wonen waar het speelt, denken dan: Waarom zou ik gaan stemmen? “Dat zag je bij eerdere referenda in Amsterdam ook: hoe verder weg van de plek waar het referendum over gaat, hoe lager de opkomst.”

Holman meent dat het principe referendum wel kan werken. “Als je de vraag stelt of er een voetpad of een parkeerpla­ats voor het bejaardent­ehuis moet komen, hebben mensen daar wel een mening over. Maar als je een paar honderd pagina’s juridische tekst voorlegt en vraagt of ze er even ja of nee op willen zeggen, dan werkt het niet.” Het referendum wordt volgens de politicolo­og gekaapt door populisten.

Dat is volgens hoogleraar staatsrech­t Wim Voermans nu net de reflex waar velen in schieten na 7 april. “Ze zijn wakker gekust na het Oekraïnere­ferendum. Nogal wat mensen hebben een enorme kater en roepen: het referendum moet weg.”

Ook als mensen thuisblijv­en, zegt dat volgens de Leidse hoogleraar iets. “Je weet dan of iets echt leeft. Bij mij in Leiden was er veel weerstand tegen een gemeentepl­an voor een tram door de Breestraat, waar een referendum over werd gehouden. Er loopt nu geen tram door de Breestraat.” Als manier om burgers meer inspraak te geven, wordt ook geëxperime­nteerd met burgerfora of panels. Een voorbeeld is G1000, een burgertop waar een groep burgers in één dag met elkaar in gesprek gaan over hun stad of gemeente. Volgens Voermans toont onderzoek aan dat, dat niet werkt.

Het Rotterdams­e referendum kostte 1,6 miljoen euro. Daarover zal de gemeente ‘redelijk tevreden’ zijn, stelt Van Praag. “De tegenstand­ers hebben geen massa weten te mobilisere­n. Dat geeft legitimite­it aan een omstreden beslissing.”

Van Praag noemt als voorbeeld het Amsterdams­e referendum over de aanleg van de wijk IJburg in 1997. “De gemeente heeft daar met het referendum veel ellende kunnen voorkomen omdat de tegenstand­ers zich neerlegden bij de beslissing.”

Voermans vindt de hoge kosten geen argument tégen referenda. (AD/ Foto: gelderland­er.nl)

 ??  ?? Sloopwerkz­aamheden in de wijk Staringbuu­rt.
Sloopwerkz­aamheden in de wijk Staringbuu­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname