Times of Suriname

Peneux: “Ze zouden allang doodgescho­ten zijn”

-

PARAMARIBO - “Men moet God dankbaar zijn dat ik geen minister van Justitie en Politie ben, anders waren ze allang doodgescho­ten”, zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gisteren bij de opening van het meldpunt Kinderbesc­herming Paramaribo-Zuid. Dit zei hij naar aanleiding van een pedofiele bende die is opgerold door de politie.

Peneux zegt dat wanneer we het hebben over mannen die kleine jongens misbruiken, er ook oude vrouwen zijn die kleine jongens misbruiken. “Dat moeten we ook niet uit het oog verliezen. God heeft het menselijke lichaam zodanig geschapen dat bij sommigen ‘krasheid’ niet te beteugelen is”, aldus Peneux. Zijn collega Jennifer van DijkSilos van Justitie en Politie (Juspol) zei dat zij wreder is en de mensen wil castreren, zodat ze hun leven lang kijken naar iets wat er niet is. Ze wil dat deze personen psychisch lijden en kapotgaan. Beide ministers zijn geschokt dat pedofielen actief zijn geweest via social media. Van Dijk-Silos zegt dat het om zieke volwassene­n gaat die kinderen verleiden, misbruiken en waarschijn­lijk opzettelij­k met hiv besmetten. Dit geval heeft haar echt aangegrepe­n. “Het gaat om zieke mensen en we gedogen het jarenlang dat we verkrachti­ngen met de mantel der liefde bedekken.” Het stoort haar dat wanneer een jeugdige soms naar de politie stapt om te vertellen dat zij of hij seksueel misbruikt wordt, het kind dan als een kleine misdadiger wordt behandeld. “Dit is wat me irriteert en boos maakt.” Daarom wil zij dat er trainingen verzorgd worden. “Er zijn wantoestan­den in het land wat wij zelf gedogen.” Ze gaf aan dat er gevallen zijn dat een kind hele uien moet slikken, want ze heeft een onvoldoend­e op school gehaald. Kinderen worden met een ketting geslagen. Ze merkt op dat in dergelijke gevallen het Openbaar Ministerie vindt dat het kind terug moet naar dezelfde omgeving. Volgens haar faalt de vervolging in deze. “Dan faalt het instituut dat het kind moet beschermen. Ik kan niet vaak genoeg het erover hebben. Wij van Juspol moeten de kinderen beschermen.” De minister begon met een pilotproje­ct in Apoera en vindt dat het haar toen kwalijk werd genomen, omdat sommigen zeiden dat er geen sprake was van misbruik in het land. Intussen heeft zij een pilotproje­ct van Kinderbesc­herming gestart in Coronie en in Paramaribo­Zuid.

“Door het opzetten van meldpunten kom je erachter dat in dit land kinderen structuree­l worden misbruikt. Ik ben wel een minister die het ziet waar mijn eigen instituten falen, zodat we ze kunnen verbeteren.” Ze wil een betere beschermin­g voor de kinderen. Ze merkt dat zelfs het Bureau Familierec­htelijke Zaken kinderen niet beschermt, terwijl zij de wetgeving heeft om kinderen uit huis te plaatsen. “Ze zitten een doorschuif­luik van alimentati­e te spelen. Juspol heeft gefaald in rechtshand­having met betrekking tot beschermin­g van kinderen.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname