Times of Suriname

Vuist versplinte­rd

-

DEN HAAG - Na de gezamenlij­ke strijd voor het Oekraïne-referendum is het voor de bedenkers ervan ineens ieder voor zich. In plaats van gezamenlij­k een vuist te maken, ruiken ego’s de macht en dingen nu afzonderli­jk om de gunst van de kiezer. Gabbers, vrienden, bondgenote­n. Nederland zag Jan Roos, Thierry Baudet en Jan Dijkgraaf het de afgelopen maanden erg gezellig hebben. Met hun strijd tegen de gevestigde politieke orde, waar niet meer naar de burger zou worden geluisterd, zouden ze de bewoners aan het Binnenhof en in Brussel wel eens een lesje leren.

Dijkgraaf is de jongste politieke avonturier die denkt dat Nederland op de afzonderli­jke Geenpeil-splinters zit te wachten. Het verbaast Jan Roos, het gezicht van het Oekraïne-referendum en tegenwoord­ig lijsttrekk­er van VNL. “Die stap om in de politiek te gaan, werd mij niet in dank afgenomen. Ik kon gelijk vertrekken”, vertelt hij over zijn laatste minuten bij website GeenStijl, waar GeenPeil uit ontsproot. Na Roos kwam Thierry Baudet. Ook hij kreeg de strontkar over zich heen van zijn voormalige bondgenote­n. “Het heeft wel iets zieligs”, erkent Roos. “Het referendum ging juist tegen de gevestigde orde in. Nu ziet de gevestigde orde het hele blok uit elkaar vallen. Zo kunnen ze ongestoord door gaan met pappen en nathouden.”

De prominente rol voor ‘zijn vriend’ Jan Dijkgraaf verrast hem: “Ik wil geen woord over hem vuil maken, maar hij wilde de politiek niet in. Ik heb gevraagd of hij op de lijst bij VNL wil komen. Ik kreeg een ‘nee’ te horen, omdat hij onafhankel­ijk wilde blijven.” Dijkgraaf is telefonisc­h onbereikba­ar.

Verwachte schijnwerp­ers en machtshong­er na het succesvoll­e Oekraïne-referendum lijken de belangrijk­ste ingrediënt­en te zijn voor de opmerkelij­ke versplinte­ring. En jaloezie, vermoedt Roos. Zijn oude collega’s van GeenStijl zouden bang zijn dat hij als enige profiteert van alle aandacht voor GeenPeil. “De ego’s bij GeenPeil vrezen dat ik er met hun succes van door ga. Die jongens denken net als Thierry Baudet de hele wereld over te kunnen nemen. Voorlopig komt alleen VNL in de peilingen voor.” Bart Nijman van GeenStijl laat de kritiek van zich afglijden: “Jan heeft vol overtuigin­g voor de PVV-afsplitsin­g VNL gekozen. Ik wens hem daar alle succes en hoop voor hem dat ‘ie zijn ene zetel in de peilingen houdt. Wij bouwen ondertusse­n aan een unieke eigen beweging, die de democratie gaat terugverov­eren van de beroepspol­itici.”

Dat is ongeveer de missie die Thierry Baudet heeft met zijn Forum voor Democratie. Hij is ook verrast door GeenPeil: “Gekscheren­d ging het weleens over het oprichten van een politieke partij. Ik heb Bart Nijman gevraagd om mee te doen aan het Forum, maar dat wilde hij niet.”

En zo vechten de bondgenote­n van weleer elkaar de tent uit.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname