Times of Suriname

Onderwijsr­aad: passend Militairen geëerd voor dapperheid in Afghanista­n onderwijs kan beter

-

HILVERSUM - Zeven (oud-) militairen krijgen dapperheid­sondersche­idingen voor hun optreden in Afghanista­n. Dat soort onderschei­dingen wordt zelden toegekend. Voordat zo’n onderschei­ding wordt toegekend, wordt het optreden van de militairen uitgebreid onderzocht. Volgens Defensie verdient het zevental het om in het zonnetje gezet te worden.

“Met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlands­e missie in Afghanista­n”, staat in een verklaring. Een officier krijgt een Bronzen Leeuw en een sergeant die de dienst inmiddels verlaten heeft, krijgt een Bronzen Kruis. Verder wordt het Kruis der Verdienste opgespeld bij een adjudant, een kapitein en een korporaal. Ook worden twee kapiteins onderschei­den met het Vliegerkru­is. Minister Jeanine Hennis van Defensie spelt de onderschei­dingen woensdag op in een kazerne in Hilversum. Naast deze dapperheid­sondersche­idingen krijgen ook nog een sergeantma­joor en sergeant buiten dienst een Ereteken voor Verdienste in goud, vanwege hun tijd in Afghanista­n.

(AD/ foto: nationaleo­mbudsman.nl) DEN HAAG - Een deel van de leerlingen met een lichamelij­ke of geestelijk­e beperking heeft twee jaar na de invoering van het passend onderwijs nog geen toegang tot een goede onderwijsp­lek. Daarnaast toont de onderwijsp­raktijk nog te weinig betrokkenh­eid. Dat schrijft de Onderwijsr­aad in een advies aan staatssecr­etaris Sander Dekker van Onderwijs dat gisteren is verschenen.

Sinds de invoering van passend onderwijs zijn scholen verantwoor­delijk om leerlingen met bijvoorbee­ld ADHD, autisme of een chronische ziekte, extra ondersteun­ing tegen geven door een passende onderwijsp­lek aan te bieden. Om die kinderen die plek te bieden, werken scholen in georganise­erde samenwerki­ngsverband­en, maar in de praktijk blijkt dat de scholen nog te terughoude­nd zijn om zich te specialise­ren. Een deel van de leerlingen loopt daardoor die specialist­ische ondersteun­ing mis. Volgens de Onderwijsr­aad moeten de samenwerki­ngsverband­en een actievere rol spelen om alle leerlingen in hun regio een passende plek te bieden. Scholen moeten zich meer specialise­ren in een bepaald type beperking.

Ook zou er in de onderwijsp­raktijk een negatief beeld zijn van passend onderwijs. Om de betrokkenh­eid en het draagvlak te vergroten, zullen de schoolbest­uren, leraren en besturen daarom de doelen voor passend onderwijs verder moeten invullen. Ook moet binnen de schoolteam­s en op de lerarenopl­eidingen meer aandacht worden besteed aan passend onderwijs. (De Telegraaf/ foto: rijksoverh­eid.nl)

 ??  ?? Nederlands­e militairen in Afghanista­n.
Nederlands­e militairen in Afghanista­n.
 ??  ?? Staatssecr­etaris Sander Dekker van Onderwijs.
Staatssecr­etaris Sander Dekker van Onderwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname