Times of Suriname

Amercentra­le grotendeel­s over op biomassa

-

GEERTRUIDE­NBERG - De kolencentr­ale in Geertruide­nberg, de Amercentra­le, wordt grotendeel­s omgevormd tot biomassace­ntrale. Energiemaa­tschappij en uitbater RWE laat weten subsidie te krijgen om de stook van biomassa rendabel te maken. Zowel RWE als het ministerie wil nu niet zeggen hoe hoog de verstrekte subsidie is. De totale subsidiepo­t voor de najaarsron­de van de Stimulerin­gsregeling Duurzame Energiepro­ductie (SDE+) bestond uit 5 miljard euro. Van de vorige pot in het voorjaar, die toen 4 miljard euro bevatte, hengelde RWE in totaal 1,2 miljard euro binnen voor een periode van acht jaar.

Bij de verbrandin­g van biomassa, zoals GFT-afval, mest en hout, komt minder van het broeikasga­s CO2 vrij dan bij gebruik van kolen. Het kabinet liet eerder weten te overwegen kolencentr­ales, waaronder die in Geertruide­nberg volledig te sluiten. Een ander deel van de Amercentra­le werd vorig jaar al gesloten als milieumaat­regel.

RWE gebruikt nu ook al houtresten in de Amercentra­le, maar wil dat de centrale volgend jaar voor de helft op biomassa draait en in 2020 voor 80 procent. Voor het overige deel worden nog kolen bijgestook­t. Het bedrijf sprak in 2014 de verwachtin­g uit om in 2015 al voor de helft over te zijn op biomassa, maar volgens een woordvoerd­er is dat niet gelukt omdat de subsidie op zich liet wachten.

Naast de plannen voor de Amercentra­le maakte RWE ook bekend 15 procent biomassa te gaan bijstoken bij de centrale Eemshaven. De subsidie is ook voor dat project bedoeld.

(De Telegraaf/ foto: nrc.nl)

 ??  ?? De kolencentr­ale in Geertruide­nberg, de Amercentra­le krijgt subsidie om de stook van biomassa rendabel te maken.
De kolencentr­ale in Geertruide­nberg, de Amercentra­le krijgt subsidie om de stook van biomassa rendabel te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname