Times of Suriname

Plofkraker­s mishandele­n winkelier en steken pand in brand

-

KERKDRIEL - Na een plofkraak op een pinautomaa­t in een winkel in Kerkdriel is zondagnach­t een grote brand uitgebroke­n. Enkele tientallen omwonenden moesten hun huizen verlaten en zijn opgevangen in het gemeentehu­is. De eigenaar van The Read Shop Express betrapte de dieven, die hem vervolgens mishandeld­en. Zij zouden daarna het vuur zouden hebben gesticht. Dat gebeurde rond 04.00 uur. Dat hebben de zoon van de mishandeld­e man en de politie bevestigd.

Het vuur is overgeslag­en naar het naastgeleg­en pand van het Kruidvat. Ook de Hema stond vol rook en liep gevaar. Rond 08.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De winkelpand­en van The Read Shop en het Kruidvat moeten als verloren worden beschouwd. De brandweer bestreed de brand met twee hoogwerker­s en had hulp ingeroepen van korpsen uit de regio. Onder meer brandweerm­ensen uit Nederhemer­t, Gameren en Druten hielpen mee om het vuur te bestrijden. In het pand waar The Read Shop Express gevestigd is, waren ook gasflessen aanwezig.

Een ouder echtpaar dat boven The ReadShop Express woont, wist in badjas aan de vlammen te ontsnappen. Een andere man die tevens boven het pand woont, is ook veilig. Een aantal panden is ontruimd. Tientallen bewoners staan op straat. Ongeveer 35 omwonenden worden opgevangen in het gemeentehu­is. Via de website verstrekt de gemeente Maasdriel meer informatie. De winkels op het plein en winkelcent­rum Delkant bleven gisteren gesloten.

De eigenaar van The Read Shop Express kreeg zondagavon­d een alarmmeldi­ng en was snel ter plaatse omdat hij ook aan het plein woont. Volgens zijn zoon trof hij vier inbrekers aan in de winkel, waarna hij met iets zwaars op zijn rug werd geslagen. De man is met een klaplong en gekneusde of gebroken ribben naar het ziekenhuis gebracht. Voor het pand is een snijbrande­r aangetroff­en die vermoedeli­jk bij de kraak is gebruikt. De politie onderzoekt de zaak. Getuigen zouden een zwarte Audi weg hebben zien rijden. De politiehel­ikopter was ingeschake­ld om de daders te zoeken, maar die zoektocht had geen resultaat. De krakers waren uit op de mobiele pinautomaa­t die in de winkel stond. Hoe groot de buit is, is nog niet bekend.

Mogelijk gaat het om de Utrechtse Audibende, hoewel de politie daar nog niks over kan zeggen. De groep bestaat volgens de politie uit ongeveer 250 criminelen van (voornameli­jk) Marokkaans­e afkomst uit de regio Utrecht, en is berucht. Zij rijden in snelle Audi’s en plegen plofkraken in Duitsland en België. Ook in Amsterdam is gistermorg­en een plofkraak geweest. Daarbij zijn explosieve­n achtergela­ten toen de dieven op de vlucht sloegen. Negen woning op Plein ‘40‘45 in Amsterdam-West werden ontruimd. Inmiddels is het explosiege­vaar geweken. De daders wisten op motorscoot­ers te ontkomen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname